Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodně hledaný cizinec byl zadržen v Praze

Na letišti ho zadrželi kriminalisté z cíleného pátrání ÚSKPV 

Mezinárodně hledaného pětatřicetiletého cizince zadrželi ve čtvrtek 7. 11. 2013 čeští kriminalisté v úzké spolupráci s Federálním úřadem pro vyšetřování Spojených států Amerických (FBI) na letišti Václava Havla v Praze. Státní zástupce na tuto osobu vydal přechozí souhlas se zadržením.

Na cizince byl v USA vydán mezinárodní zatýkací rozkaz pro zločiny únosu, mučení, těžké újmy na zdraví a další trestné činy, za které hrozí trest odnětí svobody na doživotí, bez možnosti podmínečného propuštění.
 
Naši policisté získali podrobné informace o pohybu muže a podařilo se jim ho zadržet v prostoru terminálu 1 letiště Václava Havla. Zadržený byl za přísných bezpečnostních opatření převezen do budovy policie k provedení nezbytných procesních úkonů a následně byl umístěn do policejní cely, odkud byl měl být umístěn do vydávací vazby. Spisový materiál byl předán justičním orgánům, které povedou extradiční řízení, v jehož závěru by mělo být s největší pravděpodobností jeho vydání do USA.
 
Celá akce byla naplánována tak, aby bylo eliminováno riziko útěku cizince nebo jeho násilného chování vůči zakročujícím policistům nebo nezúčastněným osobám. Zadržení cizince proběhlo bez nejmenších komplikací a podle slov kriminalistů byl muž jednáním české policie překvapen.
 
Na základě souhlasu nejvyššího státního zastupitelství byli u některých procesních úkonů přítomni agenti FBI, kteří však zákrok proti osobě neprováděli , ani neplnili jiné úkoly Policie České republiky.

plk. Mgr. Ivana Ježková, tel. 602651187, 

9.11.2013, 12:30

 

 

vytisknout  e-mailem