Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Legálně nelegální

Praha 14. prosince 2012 – Při akci s krycím názvem „LINZ“ zadrželi detektivové organizovanou skupinu mužů a žen z Vietnamu a Česka. Podnikat měli v oblasti nelegální migrace.  

Na Linzu, který je ukázkou jednoho z dalších způsobů nelegální migrace do České republiky a do států Evropské unie, pracovali detektivové ÚOOZ SKPV více než deset měsíců. Postupně tak odhalovali detaily případu podvodného získávání legálních dokladů cizími státními příslušníky pro své krajany.
  
Případ (ne)pravých dokladů
 
Patnáct až dvacet tisíc korun, to byla cena víceméně obvyklá za opatření českého cestovního dokladu, určeného pro migrující občany Vietnamu. Ty měla nabízet organizovaná skupina složená ze dvou žen a dvou mužů vietnamské národnosti s platným dlouhodobým pobytem na území ČR, jednoho jejich krajana, který do republiky před časem přicestoval za účelem „sloučení rodiny“, a tři ženy z České republiky.  
Tato povedená partička měla mezi českými občany cíleně vyhledávat osoby ochotné nechat si za úplatu vystavit krátkodobé „dětské“ cestovní doklady. Takový doklad může rodič získat bez fyzické přítomnosti svého potomka, na základě předložení příslušných dokladů a fotografie dítěte. A právě tady našli obvinění skulinku pro své podnikání. Při žádosti o krátkodobý pas otec nebo matka předložili skutečné doklady svého dítěte, ale s fotografií již konkrétního cizince. Takto získaný doklad pak sloužil k přepravě mladých vietnamských občanů do České republiky či dalších států EU. Vzhledem k tomu, že se jednalo o legálně opatřené cestovní doklady, bylo téměř nemožné tento podvod odhalit.
Hotové doklady putovaly přes kurýra do Vietnamu ke koncovému zákazníkovi, který se pak letecky přepravil do Vídně a odtud cestoval již dále do cílové destinace. Proti skupině obviněných ÚOOZ zasáhl v prvopočátku jejich aktivit, takže takových dokladů vzniklo v tomto případě pouze několik kusů. Díky odhalení této skupiny se podařilo zadržet i tři uživatele podvodně získaných dokladů. Dva z nich v zahraničí, ve Francii a v Thajsku, a jednoho zadrželi kolegové z pražské kriminálky v souvislosti s případem drogové trestné činnosti v Praze.
 
Na svatbě se dá i vydělat 
 
Opatřování „dětských“ pasů však nemusel být pro tuto skupinu jediný zdroj příjmu. Napomáhat měli podezřelí rovněž k získání pobytového oprávnění pro občany Vietnamu, které jim mělo být vydáno na základě účelově uzavřených sňatků. A kde hledat vhodné ženichy a nevěsty? Přece tam, kde je největší šance na úspěch, tedy mezi osobami z nižších sociálních vrstev, ochotnými za finanční obnos cca dvacet tisíc korun uzavřít sňatek, poskytnout své osobní údaje nebo podpisovat pozvání a plné moci za účelem udělení turistického víza.
 
Konec starých (dobrých) časů
 
V úterý 20. listopadu 2012 detektivové ÚOOZ SKPV udeřili na několika místech České republiky najednou. Celá skupina ve věku od třiceti do čtyřiceti let byla zadržena v Ústeckém, Jihočeském a Jihomoravském kraji. Následně byli její jednotliví členové obviněni podle konkrétního podílu na trestné činnosti ze zločinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a přečinu napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky.
Pět obviněných cizinců bylo Okresním soudemv Chomutově vzato do vazby. V případě, že obviněným bude prokázaná vina, hrozí jim podle konkrétního podílu na trestné činnosti trest odnětí svobody od dvou do osmi let. 
Při domovních prohlídkách bylo zajištěno velké množství důkazního materiálu – výpočetní a komunikační technika, cestovní doklady, tiskopisy, letenky, razítka. 
Případem se i nadále detektivové ÚOOZ intenzivně zabývají.  Věc dozoruje Okresní státní zastupitelství v Chomutově.

vytisknout  e-mailem