Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kvůli MS 2009 v Liberci padla první obvinění

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování dnes předali usnesení o zahájení trestního stíhání dvěma mužům, kteří byli obviněni z trestného činu „Pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě“ dle § 128a odst. 1, 2 písm. a), b) trestního zákona, a kteří měli tento skutek spáchat ve formě spolupachatelství. 

 
            Obvinění ve věku 63 a 52 let, působili v pozicích pracovníka Technické univerzity v Liberci a jednatele soukromé společnosti, která komplexně zajišťovala výběrové řízení. V rozporu se zákonem o veřejných zakázkách měli společně zadat zakázku za 24, 2 milionů korun předem vybrané firmě, čímž vyřadili ostatní možné soutěžitele. Jednalo se o veřejnou zakázku „MS 2009 - úprava ubytovacích kapacit na kolejích TUL v Liberci - Harcově – dodatečné práce“. Oba si přitom měli být z předchozích jednání a svých zkušeností vědomi, že tento typ zadávacího řízení s jediným uchazečem není možné z hlediska podmínek uvedeného zákona použít, nýbrž je nutné dodatečnou dodávku nábytku zadat prostřednictvím zadávacího řízení s možností účasti dalších uchazečů. Přitom právě na základě takto vypsaného řízení byl osloven jediný uchazeč a s tímto uchazečem byl uzavřen dodatek ke smlouvě o dílo. Obvinění měli současně jednat s vědomím, že konají v rozporu s podmínkami stanovenými poskytovatelem dotace  - Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, dle kterých byli povinni zejména vybrat zhotovitele způsobem odsouhlaseným MŠMT a před uzavřením uvedeného dodatku měli předložit nabídku vybraného zhotovitele k posouzení. Aktivně přitom před MŠMT zatajovali, že zakázku již zadali konkrétní společnosti. Svým jednáním vyloučili ostatní možné soutěžitele, v důsledku čehož jediná oslovená společnost získala neoprávněný prospěch ve výši téměř 3 milionů korun.
 
            Policisté útvaru odhalování korupce a finanční kriminality se začali zabývat podezřením na spáchání trestného činu již v březnu 2009. Od té doby prostudovali tisíce stran písemností a sami provedli rozsáhlé šetření, které skončilo výše popsaným zahájením trestního stíhání. V tuto chvíli však disponujeme ještě dalšími informacemi, které jsou průběžně zpracovávány, a lze předpokládat, že počet osob obviněných v souvislosti s lyžařským šampionátem v Liberci není konečný.
 
  
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem