Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Krácení daní - pravomocný rozsudek

Vrchní soud v Praze potvrdil rozhodnutí Městského soudu v Praze o vině čtyř fyzických osob, které se podílely na spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle § 240 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 trestního zákoníku se škodou dosahující téměř půl miliardy Kč (495 milionů Kč) způsobenou České republice. Rozsudek již nabyl právní moci. 

Tři osoby byly odsouzeny k  trestům odnětí svobody v trvání 7, 5 a 4 let a k trestům zákazu činnosti. Čtvrtý pachatel byl odsouzen k podmíněnému trestu. Pátá osoba, která se na trestné činnosti podílela, již v říjnu 2020 uzavřela dohodu o vině a trestu, ve které se zavázala uhradit peněžitý trest ve výši 800 tisíc Kč. V současnosti je ve zkušební době, která bude trvat do října 2025. Vrchní soud tak potvrdil vinu všech pachatelů. Jednomu z odsouzených bylo soudem uloženo ochranné psychiatrické léčení.
 
Případ s krycím názvem „ZLOMKY“ objasnili kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ). V březnu 2018 podali státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby. Odsouzení (všichni občané SR) v rámci vytvořeného řetězce společností, které spolu vzájemně fiktivně obchodovaly, v  letech 2010 - 2012 krátili DPH v souvislosti s pořizováním drahých kovů (zejména zlata) z jiného členského státu Evropské unie a jeho následným účelovým přeprodejem v tuzemsku. Společnosti, které pořídily drahé kovy ze zahraničí, pak z těchto obchodů neodvedly DPH.

Případ byl zpracován v rámci pracovního týmu Daňová Kobra. Na případu se podíleli pracovníci Specializovaného finančního úřadu (SFÚ) a Finančního analytického úřadu (FAÚ).


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
12. dubna 2022

vytisknout  e-mailem