Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kontroly v chatových oblastech

S koncem prázdnin a blížícím se podzimem, se většina chatových oblastí postupně vylidní. Převážná část majitelů přijíždí za rekreací převážně v letních měsících a pouze malá část využívá chatky a chalupy celoročně. 

Této situace využívají pachatelé k vloupání do těchto objektů. V některých případech hledají cokoli co má nějakou hodnotu a lze to prodat. Jindy pak pachatel hledá jen jídlo a možnost přespání.
 
V roce 2011 bylo Policii ČR hlášeno celkem 4846 případů krádeže vloupáním do chat a chalup. V roce 2012 došlo k mírnému poklesu na 4634. Nejvíce případů vloupání do chat a chalup evidují dlouhodobě policisté ve Středočeském kraji, kde počet případů přesahuje 1200.
 
Jelikož už nyní policisté po celé České republice evidují opět desítky oznámení o vloupání do chat a jiných zahrádkářských objektů, policisté se ve všech krajích začínají zaměřovat na tento problém. Dnešního dne jako první policisté z Krajského ředitelství hl. m. Prahy připravili bezpečnostní akci zaměřenou na kontrolu chatových a zahrádkářských oblastí. Cílem je nejen přistihnout pachatele přímo při vloupání, ale především předcházet páchání této trestné činnosti. Při kontrolách policisté také radí majitelům, jak si nejlépe svůj majetek chránit a objekt zabezpečit.
 
Během dnešní akce policisté v Praze zkontrolovali šest oblastí (Slatiny, U záběhlického zámku, Ke Spořilovu, Dolínecká, Na Skalce, Hornocholupická). Policisté zkontrolovali několik desítek osob pohybujících se v těchto oblastech a při kontrole v zahrádkářské oblasti Na Skalce odhalili v jedné z chatek pěstírnu marihuany. Při kontrole této chaty si jeden z policistů všiml nápadného odvětrání a podezřelého zápachu. Jeho intuice se posléze potvrdila. V důmyslné sklepní skrýši policisté nalezli několik desítek vzrostlých rostlin marihuany. Muže, který chatu obýval, policisté zadrželi pro podezření z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
 
 
Policie ČR proto doporučuje majitelům chat a chalup provést následující opatření, která sníží riziko vyloupení chaty či chalupy, případně povedou k menším škodám, pokud již k vyloupení rekreačního objektu dojde.  Především je třeba dobře zabezpečit okna a dveře. To znamená ujistit se, že okna jsou dobře zavřená. Pokud je to možné, umístit na okna uzamykatelné okenice. Také je dobré vybavit dveře bezpečnostním zámkovým systémem nebo mříží. Policie také doporučuje majitelům chat a chalup zvážit možnost elektronické ochrany objektu, případně jeho připojení na pult centralizované ochrany.
Dále je třeba pamatovat to, aby se poblíž chaty či chalupy nenacházely pracovní nástroje, jakou jsou krumpáče, sekery, páčidla apod., které by zlodějům mohly usnadnit vloupání do chaty či chalupy.V rekreačním objektu by přes zimu, kdy je navštěvován jen zřídka, neměly zůstávat cenné předměty, které si majitel může odvézt do místa bydliště. Jedná se především o drobnou elektroniku, starožitnosti nebo šperky. 
 
Majitelé chat a chalup by si také měli dávat pozor, aby zbytečně nešířili informace o tom, jak je chata či chalupa vybavena, například chlubením před sousedy. Doporučujeme také větší opatrnost na sociálních sítích a rozhodně se vyvarovat sdělení typu „tak jsme naši chatičku pro tento rok opustili“.
Pokud již k vloupání dojde, měl by majitel neprodleně zavolat Policii ČR (linku 158), neměl by vstupovat do objektu a ničit stopy po pachateli například úklidem.
 
 
por. Bc. Eva Kropáčová    12.10.2013

vytisknout  e-mailem