Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kolik, za kolik?

Praha 3. února 2011 – Detektivové ÚOOZ zadrželi trojici mužů podezřelých z podplácení v souvislosti s udělováním licencí pro fotovoltaické elektrárny.  

             Na případu začali detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pracovat na sklonku loňského roku. Tehdy měla být učiněna pracovníkovi Energetického regulačního úřadu (ERU) nabídka „finanční motivace“ k vydání kladného stanoviska, potřebného k udělení licence na výrobu elektrické energie formou fotovoltaických elektráren (FVE).
            Jednat se mělo o stanovisko k fotovoltaické elektrárně, která měla elektřinu vyrábět v severních Čechách, a nabídka měla přijít od zástupců jisté nadnárodní společnosti. Detektivové ÚOOZ začali úzce spolupracovat s Energetickým regulačním úřadem a jejím pracovníkem, který měl nabídku obdržet. Díky příkladnému přístupu zástupců ERU, a dobré operativní práci detektivů, se podařilo v poměrně krátkém časovém úseku věc dovést až k samotné realizaci.
            Předání peněz mělo proběhnout v druhé polovině ledna 2011 a místo i čas předání bylo několikrát změněno. K samotné realizaci přistoupili detektivové 27. ledna 2011, kdy již pod jejich dohledem došlo v Praze k předání jednoho milionu korun. Na místě byl zadržen jeden z podezřelých, druzí dva byli ještě týž den ve večerních hodinách zadrženi na jihu Čech.
            Důvod, proč se v této věci objevila ona „finanční motivace“, je prostý. Pokud by totiž byla licence získána s platností ještě pro rok 2010, výkupní cena elektřiny, zaručená státem pro uvedený rok, by činila cca 12.000 Kč za 1MWh. Od 1. ledna 2011 se totiž výkupní cena 1MWh snížila na 5.500 Kč. Za jeden rok fungování FVE o výkonu 1MWh by tedy rozdíl ceny činil zhruba sedm a půl milionu korun. Že by se při dvacetiletém provozu elektrárny nejednalo rozhodně o zanedbatelnou částku, není třeba zdůrazňovat.
            Trojice podezřelých Čechů ve věku od 27 do 44 let z Českobudějovicka byla následně obviněna z podplácení, spáchaného ve spolupachatelství, za což jim v případě prokázání viny hrozí až šestiletý trest odnětí svobody. Dva z obviněných se nachází ve vazbě, třetí je stíhán na svobodě.
            Případem se ÚOOZ dále zabývá. Věc dozoruje Okresní státní zastupitelství v Liberci.

vytisknout  e-mailem