Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dopravně bezpečnostní akce ,,X“

Celkem 16 913 přestupků v dopravě během necelého týdne zaznamenala Policie ČR při dopravně bezpečnostní akci s názvem ,,X“, která se konala od 11. srpna do 17. srpna 2014. Policisté ji vyhlásili jako reakci na nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti v prvním pololetí roku 2014, neboť za toto období jsme zaznamenali výrazný nárůst počtu dopravních nehod se smrtelnými následky. 

Do akce bylo nasazeno celkem 9 636 policistů, kteří zkontrolovali 93 169 vozidel, zjistili 16 913 přestupků, z toho 15 461 potrestali blokovou pokutou v celkové výši 6 300 200 Kč a 1 452 přestupků oznámili do správního řízení k dalšímu projednání.

Dopravní a pořádkoví policisté se zaměřili především na rizikové skupiny účastníků silničního provozu, kterými jsou chodci, cyklisté a řidiči motocyklů. Právě u nich je od začátku prázdnin zaznamenán nárůst tragických následků. Policisté se dále zaměřili na dodržování pravidel silničního provozu u řidičů motorových vozidel, jako je dodržování stanovené rychlosti, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy apod. V neposlední řadě hlídky pátraly po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidel.

Z celkového počtu bylo zjištěno 207 dopravních přestupků chodců, 126 dopravních přestupků cyklistů a 76 dopravních přestupků řidičů motocyklů.

Řidiči se dopustili 4 731 přestupků překročení rychlosti. Celkem 358 řidičů řídili svá vozidla pod vlivem alkoholu a 84 řidičů řídili pod vlivem návykových látek.

Při dopravně bezpečnostní akci hlídky odhalily 92 trestných činů (46 pod vlivem alkoholu a 7 pod vlivem návykové látky), vypátrali 14 hledaných osob a 3 odcizená vozidla.

V bezpečnostně dopravních akcích budou policisté i nadále pokračovat v průběhu roku.

21. srpna 2014
nprap. Bc. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní mluvčí ČR

vytisknout  e-mailem