Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Desítky nepřipoutaných dětí

Již po sedmé se mohli v letošním roce řidiči na českých silnicích setkat s kontrolami zastřešenými organizací TISPOL. Tentokrát se policisté v České republice a všech dalších státech organizovaných v TISPOL zaměřili zejména na používání bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů.  

V týdnu od 12. do 18. září se do kontrol v rámci akce TISPOL zapojilo 2 566 policistů dopravní, pořádkové a cizinecké policie. V rámci své působnosti se do akce zapojili také 3 pracovníci orgánů krajských úřadů a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností.
 
Celkem strážci zákona kontrole podrobili 27 513 vozidel. Odhalili přitom 5412 přestupků. Za 5074 přestupků z celkového počtu policisté přímo na místě uložili pokuty ve výši 2 387 400 korun. Zbývajících 338 přestupků bylo oz námeno správním orgánům. Za přestupek týkající se nepoužití bezpečnostního pásu bylo sankcionováno 1161 osob. Vysoký byl také počet dětí, které nebyly odpovídajícím způsobem přepravovány v zádržném systému. Pochybení bylo zjištěno v 62 případech.
 
V pořadí druhým nejčastějším zjištěným prohřeškem byl technický stav vozidla. V této oblasti policisté odhalili 1072 přestupků. Na třetím místě se z pohledu četnosti umístili řidiči překračující stanovené rychlostní limity. V souvislosti s rychlou jízdou policisté řešili přestupek s 880 řidiči. Dalších 85 řidičů vjelo bez platné dálniční známky na zpoplatněnou komunikaci. Pozornosti neuniklo ani 16 přestupků chodců a 14 přestupků cyklistů.
 
Při kontrolách bylo zjištěno také 29 trestných činů a vypátráno 1 odcizené vozidlo a 11 hledaných a pohřešovaných osob.
 
kpt. Mgr. Veronika Hodačová
19. 9. 2011

 

vytisknout  e-mailem