Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cvičení k ochraně státní hranice

Součinnostní cvičení prověří operační plán k ochraně úseku státní hranice v teritoriu Plzeňského kraje. 

Námětem cvičení, které jsme zahájili v dnešních ranních hodinách, a které potrvá až do zítřejšího dopoledne, je praktická realizace rozhodnutí vlády ČR o dočasném znovuzavedení ochrany vnitřních hranic. Fiktivní nařízení vlády bylo doručeno na operační odbor Policejního prezidia ČR dnes v 7 hodin ráno.

 Samotné cvičení se uskuteční na území Plzeňského kraje, který má 201 km dlouhý úsek státní hranice, kde se nachází celkem 12 míst bývalých hraničních přechodů. Nedílnou součástí nácviku bude také výstavba registračního místa v oblasti předpokládané migrační trasy, v tomto případě půjde o prostor hraničního přechodu v Rozvadově. V neposlední řadě je cílem cvičení prověřit funkčnost zpracovaného operačního plánu, způsoby spolupráce mezi jednotlivými bezpečnostními sbory, velení a spojení.

Do cvičení se zapojí téměř 300 příslušníků Policie ČR, více než 100 vojáků Armády ČR, 25 příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, 18 příslušníků Celní správy ČR, 15 příslušníků Vězeňské služby ČR a 12 zahraničních kolegů ze Spolkové policie. V místě vybudovaného registračního místa, jehož samotná výstavba je zajištěna především ze strany hasičů, budou odborné činnosti zajišťovat lékaři, sestry a záchranáři Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra ČR v celkovém počtu patnácti lidí. Role figurantů se ujmou frekventanti základní odborné přípravy Policie ČR.

16. května 2019
plk. Mgr. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem