Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Třetí týden opatření

KRAJ: Policie počítá s dlouhodobým nasazením v postižené oblasti. 

AKTUALIZACE sobota 10. července

Mezi lidmi a na sociálních sítích se objevila nepravdivá informace, že policie končí se svým působením v postižené oblasti. Tuto fámu rozhodně odmítáme. Policie počítá s dlouhodobým nasazením i po skončení likvidačních prací. 

AKTUALIZACE pátek 9. července

Policisté se v postižených obcích nadále věnují především dohledu na bezpečnostní situaci. V denní dobu jsou nasazovány více než dvě stovky policistů, v noci pak asi polovina. Důležitou roli sehrávají hlídky i při demoličních pracích, když zajišťují bezpečný prostor v okolí těžkých strojů. Následně pak dohlížejí na plynulý odvoz materiálu na skládky.

AKTUALIZACE středa 7. července

Prodloužený víkend se obešel bez vážnějších komplikací, až na Moravskou Novou Ves ve směru od komunikace I/55 mohla být od dnešního rána zrušena omezení pro vjezd do obcí. Provoz v nich už to umožňuje. Policistům (konkrétně z Moravskoslezského kraje dočasně pod naším velením) se podařilo zadržet muže, který odcizil elektrocentrálu. Kriminalistům důvěrně známý řidič jel navíc ve vozidle, které odcizil. Při kontrolách uvízl v síti i řidič pod vlivem drog. 

Upozorňujeme všechny občany, aby důkladně zvažovali nabídky stavebních prací či odprodeje pozemků. Situace mohou využít i lidé, kteří chtějí na celé události vydělat. 

mjr. Pavel Šváb

AKTUALIZACE neděle 4.července 17:00 hodin

Aktuální informace o nasazení policistů v zasažených oblastech na jižní Moravě na tiskové konferenci v Podivíně sdělil ředitel jihomoravských policistů brig. gen. Leoš Tržil.

Video z tiskové konference ze dne 4. 7. 2021 naleznete níže.

por. Bc. Petr Vala

AKTUALIZACE sobota 3.července 12:00 hodin

Sobotní příjezd dobrovolníků se obešel bez dopravních problémů, osádky desítek aut ze záchytných parkovišť rozvezly autobusy do zasažených míst. Stačí i plochy u jednotlivých obcí, kde parkují ti, kteří jedou pomáhat konkrétním lidem. V terénu působí 319 policistů.
Organizační štáby bojují s řadou nepravd a mýtů, které se množí na sociálních sítích. Prosím nesdílejte staré a neověřené informace. 

mjr. Pavel Šváb

AKTUALIZACE pátek 2. července 17:30 hodin

Policejní krizoví interventi nepracují jen s dospělými. Věnujeme se i dětem, na které také obtížná situace doléhá. V terénu máme denně na dvě desítky takto vyškolených profesionálů.

Krátké video z návštěvy mikulčické školy naleznete níže..

por. Bc. Petr Vala, 2. července 2021

Na postižené oblasti v Podluží čekájí především logisticky náročné dny. Předpokládá se, že tam zamíří nemalé množství dobrovolníků. Jejich pohyb v oblasti je nutné koordinovat, od příjezdu až po cílené nasměrování ke konkrétní pomoci. Dobrovolníci směřující do oblasti by měli mířit na dvě místa. Ti, kteří chtějí na Břeclavsko, na letiště v Ladné. Tam zaparkují svá vozidla, pak budou směrováni na konkrétní místa. Připraveny jsou autobusy, které je budou vozit do obcí na konkrétní místa. Stejně tak to budou autobusy rozváženi pomocníci jedoucí na Hodonínsko. Ti by měli mířit do logistického koordinačního centra v tamním kulturním domě.

Dopravě v oblasti věnují policisté nemalou pozornost. Jejich cílem je bezproblémový příjezd na záchytná parkoviště a následný přesun autobusy na určená místa. Důležité je také zajištění průjezdnosti komunikací do obcí. Tam vedle dobrovolníků směruje také těžká technika a vozidla s materiálem. Do míst je také potřebné dopravit pohonné hmoty pro stroje a techniku. Na místě pracují i zdravotníci, ti mnohdy potřebují opravdu rychlý přístup na místo. Začínají první demolice poškozených domů. Policisté v místech regulují dopravu a zajišťují bezpečnost.

V každé obci jsou na příjezdu zřízeny checkpointy. Na nich příchozí dostanou potřebné informace a budou nasměrováni ke konkrétní pomoci. Ponejvíce se v příštích hodinách a dnech předpokládá nasazení dobrovolníků na úklid extravilánu obcí.

V oblasti jsou denně nasazovány v denní době více než tři stovky policistů. V noci je počet asi o stovku menší.  Vedle dopravy se věnují, především v noci, hlídkové činnosti tak, aby byl majetek občanů ochráněn. Jak na příjezdu, tak na odjezdu z obcí, provádějí kontroly tak, by co nejvíce minimalizovali možnou nezákonnou činnost. V oblasti zatím tyto případy nemuseli řešit. Zatímní ohlášené případy se nakonec vysvětlily jako nedorozumění.

por. Bohumil Malášek, 2. července 2021

vytisknout  e-mailem