Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Vztah přes sociální sítě nevyšel

PŘEROV - Pozor na seznamování prostřednictvím internetu. 

Velké nebezpečí číhá na sociální sítích na jedince, kteří se chtějí seznámit a případně navázat nový vztah, zejména pokud se jedná o cizího státního příslušníka. Je důležité vždy zdravě a s rozumem zvážit, zdali jde protějšku opravdu o navázání známosti nebo jen o jeho vlastní prospěch. 
V listopadu loňského roku se prostřednictvím sociální sítě seznámila s mužem, cizí státní příslušnosti, starší žena z Přerovska. S ním si vytvořila virtuální citový vztah, který ale nebyl oboustranný a neznámý cizinec využil důvěřivosti poškozené. Vzájemná komunikace probíhala v anglickém jazyce a pachatel, vystupující pod smyšleným jménem, jí sděloval různé informace ze svého soukromého života, kterým žena uvěřila. Po nějaké době ženu požádal o zaslání jejích intimních fotografií, které mu poškozená poslala i přes to, že muže nikdy neviděla. Podvodník na ni citově působil a z poškozené vyloudil finanční prostředky na léčbu jeho údajně těžce nemocné dcery, zakoupení letenky nebo na složení kauce, která měla sloužit k jeho propuštění ze zadržení rakouskou policií. Od prosince až do června z oklamané ženy tímto způsobem vyloudil v různých částkách necelých 114 000 Kč, které zasílala na různé účty v zahraničí. V červnu přišlo ale rozčarování, když chtěl po ní zaslat dalších 2 500 Euro a ona to odmítla. Začal jí vyhrožovat a vydírat zveřejněním fotografií na sociálních sítích, které mu poslala na začátku jejich „rádoby vztahu“. Podvodník se s danou situací nemínil smířit a fotografie zveřejnil. Poškozená je vzápětí smazala, nechala zablokovat u provozovatele sociální sítě jeho účet a přestala s ním komunikovat. Asi po měsíci a půl ženu opět kontaktoval a dožadoval se znovunabytí přátelství. Na to už poškozená nepřistoupila a celou věc oznámila na policii. Případ šetříme pro trestné činy podvod a vydírání. 
Stejná žena se stala obětí dalšího zahraničního podvodníka, který ji kontaktoval začátkem února letošního rokuprostřednictvím mobilní aplikace a navázal s ní kontakt. Stejně jako v předchozím případě vystupoval pachatel s největší pravděpodobností pod falešným profilem a komunikace opět probíhala v anglickém jazyce. Prostřednictvím jejího profilu ji informoval o tom, že vyhrála částku 750 000 USD, ale získání a převzetí vítězné sumy bylo samozřejmě podmíněno uhrazením poplatku ve výši 200 USD. Požadovaný poplatek měla uhradit na jméno osoby ze Spojených států amerických. Žena tedy prostřednictvím služby, která umožňuje zasílat a přijímat peníze po celém světě, zaslala částku přesahující 4 500 Kč včetně poplatku za provedení platby. Po zaslání peněz se neznámý pachatel začal dožadovat zaslání další částky, tentokrát vyšší a to 1 500 USD. Důvěřivá žena jeho žádosti vyhověla a požadovanou částku zaslala. K její škodě se ale do dnešního dne výhry nedočkala a zřejmě ani nedočká. Svým jednáním přispěla na podvodníkův účet celkovou částkou 37 076 Kč. I tento případ se šetří pro trestný čin podvodu.

Abyste se nestali obětí seznamovacího podvodu, dodržujte následující rady:

  • dávejte si pozor na sliby týkajícího se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí
  • protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby, milá slova, komplimenty, lichotky….
  • pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka např. lékaře, architekta, různé specialisty…
  • jsou rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahu
  • předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí, vědí, co osamělá žena potřebuje
  • své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců
  • po určité době přichází se svými požadavky a to formou finanční pomoci např. na letenky, účty za lékařské ošetření, pomoc příbuznému, proplacení šeku, pomoc po okradení, investice do podnikání….
  • neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás nezanedbatelné finanční prostředky
  • nesdílejte s nikým vaše intimní fotografie, mohou být později použity k vydírání

por. Mgr. Miluše Zajícová
31. srpna 2018

vytisknout  e-mailem