Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výzkum „Vnímání kyberkriminality mezi dětmi“ v rámci projektu KPBI

Spolupráce Policie České republiky a Asociace krajů České republiky. 

Policie ČR iniciovala v roce 2018 v rámci součinnosti s Asociací krajů České republiky při realizaci projektu „Kraje pro bezpečný internet“ (dále jen KPBI) empirické šetření „Výzkum vnímání kyberkriminality u žáků druhého stupně základních škol“.

Do empirického šetření bylo zapojeno 50.000 respondentů, čímž se řadí mezi největší výzkumy v této oblasti prováděné
v České republice.KBI.pngKPBI.png

Autora výzkumu kpt. Ing. Mgr. Tomáše Daňhelku z odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Středočeského kraje ke studii inspirovaly osobní i profesní zkušenosti, kdy dospěl k úsudkům, že k mladé populaci je v dané oblasti preventivního působení primárně přistupováno jako k potenciálním obětem a méně již jako k potenciálním pachatelům daného rizikového jevu.

Výsledky výzkumu odhalily alarmující zjištění. Jedním z nich je skutečnost, že nejnižší znalost mají žáci v oblasti porušování autorských práv či zasílání „nahých fotografií“ (žáci mladší 15 let). Dalším znepokojivým výsledkem je fakt, že v oblasti kybernetické kriminality se na internetu nejvíce žáci dopouštějí neoprávněných přístupů, ať již k cizím wifi sítím, na cizí facebookové účty či k cizím e-mailovým účtům.

Tyto a další výsledky výzkumu bude možno zohlednit v dalších aktivitách při realizaci projektu KPBI (e-learningové kurzy, videospoty, trestněprávní problematika apod.).

Příznivou zprávou pro Policii ČR bylo zjištění, že žáci by dle výsledků průzkumu uvítali zvyšování povědomí o kybernetické kriminalitě prostřednictvím pedagogů a zástupců policie, které ve výuce vnímají jako atraktivní prvek. Dle slov autora výzkumu Ing. Tomáše Daňhelky lze v tomto ohledu předpokládat, že zapojení více policistů do prevence prováděné na školách by mohlo pomoci budovat pozitivní důvěru a vztah budoucí generace k policejnímu sboru a autoritám obecně.

Výsledky výzkumu byly dne 4. února 2019 představeny na tiskové konferenci zástupci projektu Kraje pro bezpečný internet, spolu s partnery projektu - Ministerstvem vnitra, Policií ČR a sdružením CZ.NIC, a to u příležitosti uspořádání Konference Kraje pro bezpečný internet v Praze.

kpt. Mgr. Renata Šanderová
odbor tisku a prevence
Policejní prezidium ČR

Praha 25. 3. 2019

Vnímání kyberkriminality mezi dětmi - výzkumná zpráva, 2018 (KPBI)

Konference Kraje pro bezpečný internet a Finále Kvízu PLUS (KPBI)

Konference Kraje pro bezpečný internet (KPBI)

Velké zprávy (TV PRIMA)


Více o projektu KPBI:

Preventivní projekt „Kraje pro bezpečný internet“ (PP ČR)
Spolupráce Policie České republiky a Asociace krajů České republiky.

Související články:

Výsledky výzkumu: Žáci nevědí, co se na internetu nesmí dělat (MV ČR)

MV: Výsledky výzkumu - žáci nevědí, co se na internetu nesmí (Parlamentní listy)

MV ČR – www. prevencekriminality:cz
 

lllll.gif
 

vytisknout  e-mailem