Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Výzkum v Kriminalistickém ústavu

Výzkumná činnost znalců Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) přispívá k rozvoji kriminalistických metod 

 

Daktyvak

Od doby svého vzniku se KÚP zabývá výzkumem, vývojem a technickým rozvojem v oblasti metod zkoumání, technických prostředků, přístrojů, zařízení, pomůcek a počítačových programů pro znaleckou a kriminalistickotechnickou činnost.

 

Do roku 1998 byl aplikovaný výzkum prováděn zejména formou tzv. technického rozvoje, ve kterém se pozornost soustřeďovala na vlastní vývoj prototypů pro kriminalistickotechnickou a znaleckou činnost. „Odborníci byli de fakto donuceni si řadu přístrojů a speciálních zařízení vyvinout, neboť nebyly dostupné na trhu. Některé komerčně vyráběné přístroje si rovněž upravovali tak, aby jejich použití co nejvíce korespondovalo s potřebami zkoumání v jednotlivých oblastech kriminalistiky,“ vysvětluje ředitel KÚP plk. Ing. Pavel Kolář, CSc. Z úspěšných projektů té doby lze zmínit např. přístroj pro daktyloskopii tzv. Daktyvak, který umožnoval vyvolávat latentní daktyloskopické stopy pomocí kyanoakrylátových par nebo speciální vysavač pro zajišťování částicpovýstřelových zplodin tzv. Elavak, jež vyvinuli znalci z odvětví fyzikální chemie.

Od roku 1995 se KÚP účastní tzv. účelové podpory výzkumu a vývoje (grantů), převážně z programů věnovaných bezpečnostnímu výzkumu Ministerstva vnitra ČR. V této oblasti znalci do současné doby řešili více jak 41 projektů (např. Detekce úmyslných změn digitálního obrazu, Taxonomická determinace trichologického materiálu aj.).

Nové poznatky jsou ihned využívány v praxi
V roce 1998 se ústav zapojil také do programu institucionální státní podpory výzkumu a vývoje. „V rámci této podpory jsou řešeny drobnější úkoly, které trvají obvykle 1-2 roky. Vycházejí z aktuálních potřeb kriminalistické praxe, do které jsou nové poznatky ihned aplikovány,“ říká plk. Kolář a dodává, že ročně je řešeno až 16 těchto úkolů (např. Vliv výbušnin na strukturu materiálu, Databáze obalového skla, Dokumentování daktyloskopických stop aj.). Při vědecko-výzkumné činnosti KÚP spolupracuje s řadou externích organizací, ústavů, vysokých škol i firem. Dlouholetá spolupráce pojí ústav např. s Katedrou kriminalistiky Policejní akademie ČR v Praze, Českým úřadem pro zkoušení zbraní a střeliva, Ústřední vojenskou nemocnicí, Přírodovědeckou fakultou UK, Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, ústavy Akademie věd aj.

Nejnovější projety v oblasti bezpečnostního výzkumu
V programu bezpečnostního výzkumu pro léta 2016 – 2020 získal KÚP finanční prostředky na podporu několika projektů.Zmínit lze např. projekt „Zavedení nových metod identifikace lidského, zvířecího a rostlinného materiálu do forenzní praxe při dokazování trestných činů.“ Jedním z cílů tohoto projektu je zavedení genetických postupů pro identifikaci zvířat a rostlin do znalecké praxe Policie ČR. „Některé z projektů řeší Kriminalistický ústav samostatně, jiné ve spolupráci s významnými vědecko-výzkumnými institucemi,“ uvádí ředitel Kolář. Jedním z nich je projekt „Identifikace reziduí improvizovaných výbušnin fyzikálně-chemickými analytickými metodami za reálných podmínek po výbuchu,“ na kterém KÚP spolupracuje s hlavním řešitelem projektu Univerzitou Pardubice. Dalším projektem, který je řešen ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou UK v Praze, je projekt „Zavedení systému komplexních analýz SEM - automatické analýzy půdních fází a Ramanovy spektroskopie do praxe znalecké služby PČR.“ Významným přínosem projektu bude umožnění přímé analýzy organické i anorganické fáze z jediné mikroskopické částice.

Významná ocenění
KÚP je jako výzkumná organizace pravidelně hodnocen Radou vlády pro výzkum, vývoj a inovace. V roce 2012 získal kolektiv pracovníků KÚP Cenu ministra vnitra za mimořádné výsledky v oblasti bezpečnostního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací za práci v oblasti zkoumání povýstřelových plodin. Úspěchem je rovněž mezinárodní ocenění fyzika plk. Ing. Lubora Fojtáška, který v roce 2011 převzal prestižní evropskou cenu Robina Keeleyhoza mimořádný vědecký přínos k rozvoji problematiky povýstřelových zplodin.

Výsledky řešených projektů jsou každoročně prezentovány na nejvýznamnějších zahraničních i tuzemských konferencích mimo jiné i v rámci Evropské sítě forenzních institucí (ENFSI), které je ústav členem od roku 1998. Znalci ústavu patří k uznávaným odborníkům a rovněž se zapojují do mezinárodních projektů.


kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
31. srpna 2015

 

 

vytisknout  e-mailem