Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

"Výživná" noční pražských policistů

Během jedné služby zastavili čtyři řidiče pod vlivem drog 

Policisté z hlídkové služby prvního policejního obvodu měli minulý týden napilno. Během jedné noční služby zastavili hned čtyři řidiče pod vlivem drog. Jeden z nich měl dokonce pětinásobný zákaz řízení motorových vozidel.

Právě toho kontrolovali ve středu 26. srpna krátce po půl páté odpoledne v Bubenské ulici v Praze 7. Upozornil na sebe nekontrolovanou, agresivní a nebezpečnou jízdou. Při lustraci zjistili, že má vyslovený zákaz řízení na všechny skupiny řidičského oprávnění. Policistům se však nezdál ani jeho aktuální stav. Muž byl nervózní a celkově roztěkaný. Na dotaz, zda užil nějaké drogy, jim odpověděl, že předchozího dne užil „lajnu pervitinu“. Policisté proto u muže provedli test na přítomnost omamných a psychotropních látek s pozitivním výsledkem na amphetamin a metamphetamin. Řidiče na místě zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu v případě odsouzení hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Dalšího řidiče, ve vozidle tovární značky Volvo, zastavili policisté krátce po jedenadvacáté hodině v ulici Osadní v Praze 7. Ve vozidle seděl řidič a spolujezdec. Řidič měl zarudlé oči a byl velmi nervózní. Na dotaz hlídky, zda požil nějaký alkohol nebo drogy uvedl, že v minulém týdnu nějaké drogy užil, nicméně nespecifikoval jaké. Policisté proto provedli test na přítomnost drog testerem Drugwipe. Ten byl pozitivní na látku Cocaine. Jeden z policistů si při kontrole všiml, že spolujezdec stále sahá do malé kožené kapsy, kterou měl u sebe a ze které koukal malý sáček. Policista se proto zeptal, zda se ve vozidle nachází nějaké drogy. Muž mu odpověděl, že nikoliv. Policista však využil svého oprávnění a vozidlo prohledal. Prohlídkou nalezl sáček s bílou krystalickou látkou. Na dotaz, co to je, mu spolujezdec řekl, že to jsou dva gramy kokainu. Policisté proto oba muže omezili na osobní svobodě. Jeden je podezřelý z trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu a řidič je podezřelý, prozatím, z přestupku na úseku dopravy, protože řídil vozidlo po požití návykové látky.

Dalšího řidiče pak zastavili kolem třetí hodiny ranní. Opět měl zarudlé oči a choval se nervózně. Provedený test na přítomnost drog byl opět pozitivní na látku amphetamine/metamphetamine. Řidiče proto policisté omezili na osobní svobodě a převezli na místní oddělení k provedení dalších úkonů.

A poslední hříšnicí byla sedmadvacetiletá žena. Tu policisté kontrolovali krátce před pátou hodinou ranní v ulici Bělohorská v Praze 6. I ona měla pozitivní test na drogy. Tentokrát na látku canabis. I přesto, že policistům řekla, že musí jet do práce, jinak jí vyhodí, ji policisté na místě omezili na osobní svobodě a převezli na místní oddělení k provedení dalších služebních úkonů.

Všichni řidiči, kteří řídili po požití omamné a psychotropní látky, jsou v současné chvíli podezřelí z přestupku, nicméně se čeká na výsledky lékařských vyšetření, takže není vyloučeno, že jejich jednání bude překvalifikováno na trestný čin.

por. Mgr. Hana Křížová, DiS. – 4. září 2020

vytisknout  e-mailem