Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Služební kynologie

Žadatel požadoval informace týkající se problematiky služební kynologie Policie ČR. 

Konkrétně směřovaly jeho dotazy k pokynu č. 9/2009 Sb. ředitele ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia České republiky, kterým se stanoví postup policistů na úseku činnosti služební kynologie, k otázce, zda je závazný i pro jiné policisty než policisty služby pořádkové policie a zda skutečně ruší předchozí právní úpravu týkající se problematiky služební kynologie.
 
Odpověď je v obou případech ANO. Tento pokyn ruší předešlou právní úpravu interních aktů řízení a je závazný pro všechny policisty Policie ČR, neboť řeší kynologii jako takovou, napříč všemi policejními službami. Vzhledem k tomu, že kynologie sama o sobě patří do působnosti ředitelství služby pořádkové policie PPČR, byl vydán ředitelem tohoto ředitelství. Zbylé dotazy jsou tedy bezpředmětné, i kriminalisté jsou tímto pokynem vázáni a všechny jimi provedené úkony ve věci jsou právně v pořádku.
 
Dále dotazy:
 
„1 - Do jaké kategorie patří psi užívaní na srovnání OPS a PVO? (Jde o speciální SPO, čl. 21 pokynu)
 
2 - Zda-li „značku speciálního použití“ má člověk chápat jako nějakou vlastní kategorii? (čl. 7/2 pokynu)
 
3 - Nazývají-li se psi na srovnání OPS a PVO jinak než „specialisté – MPI“ či „speciální SPO“, pak jak a jaké zkoušky jejich přezkušování upravují (které v pokynu – čl.)?
 
4 - Lze-li kvalitativní příčku psů sestavit podle hodnocení, resp. povolené bodové ztráty? (např. pevný, jistý, čistý, specialista MPI, speciální SPO, speciální použití..?)
 
5 - Jaký je vztah pokynu 9/2009 s ZPPP č. 80/2009, zmíněný jako „pokyn je v souladu“ v čl. 26 pokynu?“
 
 
Odpovědi na tyto otázky jsou následující:
 
Ad 1) Patří do kategorie MPI dle čl. 7 písm. c), oddíl 1. ZPPP č. 80/2009 a čl. 27 pokynu.
 
Ad 2) Značka speciálního použití se přiděluje psům, zařazeným do kategorie hlídkový pes nebo pátrací pes, není samostatnou speciální kategorií.
 
Ad 3) Nenazývají se jinak.
 
Ad 4) Nelze, každá kategorie služebních psů je určena k určitému typu činnosti, proto je nelze srovnávat mezi sebou. Pojmy „pevný, jistý, čistý“ jsou teoretickými pojmy pachových prací použitými Dr. Aisem, v terminologii kategorií služebních psů se s těmito pojmy nepracuje.
Ad 5) Pokyn na základě zmocnění uvedeného v ZPPP č. 80/2009 upřesňuje některá jeho ustanovení, např. výcvik policistů a služebních zvířat, zkušební řády, výkon služby speciální kynologie, způsob evidence, záznamy a vykazování použití služebních zvířat.


12. 7. 2012

vytisknout  e-mailem