Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb.

Žadatel požadoval poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Bylo mu poskytnuto následující: 

Poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb.
Dne 15. ledna  2013 byla na Policejní prezidium ČR doručena Vaše žádost o informace podle z. č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.
Vámi požadované zákony zasíláme v příloze. Jedná se o zákon České národní rady č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů (poslední platné znění) a zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění posledních předpisů (aktuální platné znění).
Dále ve své žádosti požadujete zaslání adresy Policejního prezidia ČR. Kontaktní adresa je: Policejní prezidium ČR, Strojnická 27, Praha 7, 170 89.
K národní databázi DNA sdělujeme následující:
V České republice byla metoda identifikace osob pomocí DNA poprvé využita v roce 1992. S postupným šířením této metody začala i česká policie prosazovat možnost vytvořit centrální databázi DNA. Právní základ tomu poskytla ustanovení zákona o Policii ČR a Trestního řádu,
v roce 2002 pak byl na jejich základě vydán příslušný interní akt řízení. Národní databáze obsahuje profily DNA získané na místech dosud neobjasněných trestných činů a osob, které byly odsouzeny pro spáchání zvláště závažných trestných činů, nebo proti nim bylo pro tyto trestné činy vedeno trestní stíhání. Dále jsou v databázi uloženy genetické profily osob obviněných
ze spáchání trestného činu a nalezených osob, po kterých bylo vyhlášeno pátrání a které nemají způsobilost k právním úkonům v plném rozsahu. V tomto případě ale platí omezení, že policie smí zjišťovat jejich genetický profil pouze v případě, kdy nemůže jiným způsobem získat jejich osobní údaje, umožňující budoucí identifikaci.
 
Vyřizuje: kpt. Mgr. Zuzana Součková
               presspp@mvcr.cz
                                                                                                         
 
                                                                                                                                                     plk. Mgr. Pavla Kopecká
                                                                                                                                                            vedoucí odboru


8. 3. 2013

vytisknout  e-mailem