Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vývoj kriminality v prvním pololetí na Jihlavsku

JIHLAVSKO: Policistům se podařilo zvýšit objasněnost 

Letos došlo v prvních šesti měsících na Jihlavsku k celkem 855 trestným činům, z tohoto počtu se jich policistům podařilo do současné doby objasnit 54 %, což je 462 skutků. Dále zjistili pachatele u 107 trestných činů spáchaných v předchozích letech. Ve stejném období loňského roku došlo k celkem 777 trestným činům, z nichž policisté objasnili 50,1 %.   

V letošním prvním pololetí došlo v meziročním porovnání ke zvýšení počtu spáchaných trestných činů, a to o 78 skutků. Policistům se ale podařilo zvýšit objasněnost.

K nejvíce trestným činům došlo v prvním pololetí v Jihlavě a obcích v jejím okolí, objasnit se ale policistům podařilo téměř pětapadesát procent případů. Na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Jihlava prověřovali policisté celkem 643 trestných činů, objasněno bylo 54,4 % z nich (vloni to bylo 579 trestných činů s objasněností 50,6 %). Na Polensku došlo v prvních šesti měsících k 62 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 33,9 % (vloni to bylo 77 trestných činů s objasněností 44,16 %). Na Telčsku prověřovali policisté 64 trestných činů, z nichž je dosud objasněno 62,5 % (vloni to bylo 56 trestných činů s objasněností 48,21 %). Na Třešťsku došlo k 86 trestným činům, objasnit se policistům podařilo 59,3 % případů (vloni to bylo 65 trestných činů s objasněností 53,85 %).

Násilná trestná činnost

V prvním pololetí došlo na Jihlavsku k 114 násilným trestným činům, z nich kriminalisté objasnili 61,4 % případů (v loňském roce došlo ve stejném období také k 86 násilným trestným činům s objasněností 66,28 %).

V prvních šesti měsících letošního roku prověřovali kriminalisté dvě loupežná přepadení, vloni jich bylo o dvě více. Obě letošní loupeže kriminalisté objasnili. K výraznému zvýšení počtu došlo u případů úmyslných ublížení na zdraví, jejichž počet se v meziročním porovnání zvýšil o osmnáct případů. V prvním pololetí prověřovali kriminalisté 73 těchto trestných činů a do současné doby z nich objasnili přes 60 %.

Případů nebezpečného vyhrožování bylo v prvním pololetí jedenáct, což je o tři více než vloni. Zvýšil se počet případů vydírání, kterých bylo letos sedm, z nichž je šest objasněno, v roce 2018 jich bylo ve stejném období o tři méně.

Mravnostní trestná činnost

V devatenácti případech se v letošních prvních šesti měsících jednalo o mravnostní trestné činy, z nichž je již 63,2 % případů objasněno. V roce 2018 došlo ve stejném období ke čtrnácti mravnostním trestným činům.

Majetková trestná činnost

V oblasti majetkové trestné činnosti došlo letos ke zvýšení počtu spáchaných trestných činů, objasnit se ale policistům podařilo výrazně více skutků.

Letos došlo v prvních šesti měsících na Jihlavsku k 341 majetkovým trestným činům. Objasnit se dosud policistům podařilo 35,5 % (vloni bylo v prvním pololetí spácháno 297 trestných činů, z nichž se podařilo objasnit 26,94 %, předloni došlo k 322 skutkům). U majetkové trestné činnosti se meziročně počet spáchaných trestných činů zvýšil o 44 skutků.

Ve čtyřiapadesáti případech se jednalo o krádeže vloupáním (vloni jich bylo 52 a předloni 68), také počet krádeží prostých se zvýšil z 161 vloni na 187 letos. Zbývajících majetkových trestných činů bylo v první pololetí 100 (vloni jich bylo 84). Z kategorie krádeží vloupáním pachatelé nejčastěji vnikli do rodinných domů (10 případů), což je o pět méně než vloni. Vloupání do rekreačních objektů bylo v prvním pololetí jedno (vloni jich bylo sedm). O dva případ více je letos vloupání do bytů (šest trestných činů). V prvních šesti měsících dále došlo ke třem vloupáním do obchodů, stejný počet byl vloupáních do restaurací a také vloupáních do škol, ze kterých policisté už dva případy objasnili. V kategorii krádeží prostých pachatelé nejčastěji odcizili věci z různých objektů, a to v pětasedmdesáti případech (vloni jich bylo o deset méně), objasnit se policistům podařilo 72 procent případů. Krádeží věcí z vozidel bylo v letošních prvních šesti měsících 32 (což je o třináct více než vloni), objasnit se policistům podařilo zatím čtvrtinu případů. Krádeží pohonných hmot bylo devět, krádeží jízdních kol dvanáct (v porovnáním s loňským rokem se počet zvýšil o sedm případů) a krádeže v bytech tři. Kapesních krádeží bylo letos 22, z nichž policisté do současné doby objasnili přes 40 % případů. Do kategorie krádeží prostých patří také krádeže automobilů, kterých je sedm (stejně jako vloni), objasnit se jihlavským policistům dosud podařilo šest z nich. Mezi zbývající majetkové trestné činy patří 44 případů poškození cizí věci (vloni jich bylo o tři více) a 35 případů podvodů. Dále došlo ke dvanácti případům zatajení věci a devíti zpronevěrám.

Hospodářská trestná činnost

V první polovině letošního roku došlo k 116 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům do současné doby podařilo 57,8 % případů (vloni došlo k 114 hospodářským trestným činům s objasněností 48,25 %).

Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastěji páchané činy přečin úvěrový podvod (20 skutků), vloni jich bylo ve stejném období osm. Došlo také k osmnácti případům zneužití platební karty, kriminalisté prověřovali patnáct podvodů (vloni jich bylo 33) a třináct případů zkrácení daně.

Ostatní trestná činnost

Ze zbývajících 265 trestných činů policisté dosud objasnili 72,45 % případů. Často páchaným činem je v této oblasti přečin maření výkonu úředního rozhodnutí, kterých policisté prověřovali 36, což je o patnáct méně než ve stejném období vloni. Dále v prvních šesti měsících letošního roku řešili 42 přečinů zanedbání povinné výživy, vloni jich bylo ve stejném období 28. Dále policisté odhalili 39 případů trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky, kterých bylo o jeden více než vloni. Případů výtržnictví bylo 22, což je o dva více než vloni, objasnit se policistům podařilo 20 z nich. Sprejerstvích bylo letos 49, z nichž policisté objasnili téměř 60 procent případů. Dále byl v devatenácti případech čin spáchán v souvislosti s dopravní nehodou.

Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita. Odhalování drogové trestné činnosti přikládají jihlavští kriminalisté velký význam. V prvním pololetí letošního roku prověřovali 29 drogových trestných činů, což je o tři více než vloni.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

17. července 2019

vytisknout  e-mailem