Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vývoj kriminality v prvním pololetí

JIHLAVSKO: Počet spáchaných trestných činů klesl 

Letos došlo v prvních šesti měsících na Jihlavsku k celkem 777 trestným činům, z tohoto počtu se jich policistům podařilo do současné doby objasnit 50,1 %, což je 389 skutků. Ve stejném období loňského roku došlo k celkem 793 trestným činům, z nichž policisté objasnili 55,99 %.   Stále tak pokračuje pozitivní trend, a to snižování počtu spáchaných trestných činů. Zároveň se stejně jako v předchozích letech podařilo policistům objasnit přes padesát procent trestných činů.

K nejvíce trestným činům došlo v prvním pololetí v Jihlavě a obcích v jejím okolí, objasnit se ale policistům podařilo přes padesát procent případů. Na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Jihlava prověřovali policisté celkem 579 trestných činů, objasněno bylo 50,6 % z nich (vloni to bylo 569 trestných činů s objasněností 54,48 %). Na Polensku došlo v prvních šesti měsících k 77 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 44,16 % (vloni to bylo 71 trestných činů s objasněností 60,56 %). Na Telčsku prověřovali policisté 56 trestných činů, z nichž je dosud objasněno 48,21 % (vloni to bylo 80 trestných činů s objasněností 63,75 %). Na Třešťsku došlo k 65 trestným činům, objasnit se policistům podařilo 53,85 %, (vloni to bylo 73 trestných činů s objasněností 54,79 %). K nejnižšímu počtu trestných činů tak došlo v prvních šesti měsících letošního roku na Telčsku a nejvyšší objasněnost má Třešťsko.

Násilná trestná činnost

V prvním pololetí došlo na Jihlavsku k 86 násilným trestným činům, z nich kriminalisté objasnili 66,28 % případů (v loňském roce došlo ve stejném období také k 86 násilným trestným činům s objasněností 68,6 %, o rok dříve jich bylo spácháno 62).

V prvních šesti měsících letošního roku prověřovali kriminalisté čtyři loupežná přepadení, vloni jich bylo o jednu více. Z letošních loupeží kriminalisté dvě objasnili a na dopadení zbývajících dvou intenzivně pracují. Ke zvýšení počtu došlo u případů úmyslných ublížení na zdraví, jejichž počet se v meziročním porovnání zvýšil o osm případů. V prvním pololetí prověřovali policisté 55 těchto trestných činů a do současné doby z nich objasnili bezmála sedmdesát procent. Případů nebezpečného vyhrožování bylo v prvním pololetí osm, což je o jeden méně než vloni. Zvýšil se počet případů vydírání, které byly letos čtyři, v roce 2017 jich bylo ve stejném období o dva méně.

Mravnostní trestná činnost

Ve čtrnácti případech se v letošních prvních šesti měsících jednalo o mravnostní trestné činy, v roce 2017 došlo ve stejném období ke třinácti mravnostním trestným činům.

Majetková trestná činnost

V oblasti majetkové trestné činnosti došlo opět ke snížení počtu spáchaných trestných činů. Letos došlo v prvních šesti měsících na Jihlavsku k 297 majetkovým trestným činům. Objasnit se dosud policistům podařilo 26,94 % (vloni bylo v prvním pololetí spácháno 322 trestných činů, z nichž se podařilo objasnit 39,44 %, předloni došlo k 441 skutkům). U majetkové trestné činnosti se meziročně počet spáchaných trestných činů snížil o 25 skutků.

Ve dvaapadesáti případech se jednalo o krádeže vloupáním (vloni jich bylo 68 a předloni dokonce 108) a také počet krádeží prostých se snížil z 180 vloni na 161 letos. Zvýšil se počet zbývajících majetkových trestných činů (letos došlo k 84 skutkům, vloni jich bylo 74).

Z kategorie krádeží vloupáním pachatelé nejčastěji vnikli do rodinných domů (15 případů), stejně jako vloni. Vloupání do rekreačních objektů bylo v prvním pololetí sedm (vloni jich bylo osm). O jeden případ více je letos vloupání do bytů (čtyři trestné činy). V prvních šesti měsících dále došlo ke čtyřem vloupáním do obchodů, z nichž policisté tři případy objasnili.

V kategorii krádeží prostých pachatelé nejčastěji odcizili věci z různých objektů, a to v pětašedesáti případech (vloni jich bylo o čtrnáct více), objasnit se policistům podařilo téměř 75 procent případů. Krádeží věcí z vozidel bylo v letošních prvních šesti měsících devatenáct, což je o dvanáct méně než vloni. Počet krádeží pohonných hmot bylo osm, krádeží jízdních kol pět a krádeže v bytech čtyři. Kapesních krádeží bylo letos 21, což je o tři případy více než vloni. Do kategorie krádeží prostých patří také krádeže automobilů, kterých je sedm, což je o jeden případ méně než ve stejném období vloni, objasnit se jihlavským policistům podařilo do současné doby tři z nich, což je téměř 45 procent.

Mezi zbývající majetkové trestné činy patří 47 případů poškození cizí věci (vloni jich bylo o čtyři méně) a dále 23 případů podvodů. Dále došlo k deseti případům zatajení věci a čtyřem zpronevěrám.

Hospodářská trestná činnost

V první polovině letošního roku došlo k 114 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům do současné doby podařilo 48,25 % případů (vloni došlo k 119 hospodářským trestným činům s objasněností 52,94 %).

Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastěji páchané činy přečin podvodu (33 skutků), z nichž se policistům podařilo objasnit přes 70 procent. Případů zneužití platební karty bylo vloni 20, úvěrových podvodů osm.

Ostatní trestná činnost

Ze zbývajících 266 trestných činů policisté dosud objasnili 72,93 % případů. Nejčastěji páchaným činem je v této oblasti přečin maření výkonu úředního rozhodnutí, kterých policisté prověřovali již 51, což je o pět méně než ve stejném období vloni. Dále v prvních šesti měsících letošního roku řešili 28 přečinů zanedbání povinné výživy, vloni jich bylo ve stejném období 33. Dále policisté odhalili 38 případů trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky, kterých bylo o dva méně než vloni. Případů výtržnictví bylo dvacet, což je o čtyři méně než vloni, objasnit se policistům podařilo třináct z nich. Sprejerstvích bylo letos 57, z nichž policisté objasnili téměř šedesát procent případů. Dále byl ve dvaadvaceti případech čin spáchán v souvislosti s dopravní nehodou.

Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita. Odhalování drogové trestné činnosti přikládají jihlavští kriminalisté velký význam. V prvním pololetí letošního roku prověřovali 26 drogových trestných činů, což je o jeden méně než vloni.

Policisté zachránili život muži

V červnu se policistům podařilo zachránit život muži, který si v uzamčené garáži sedl do nastartovaného vozidla, do jehož vnitřních prostor měl z výfuku zavedenou hadici. Vrata garáže policisté vypáčili a muže, který byl v tu chvíli bezprostředně ohrožen na životě, zachránili.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

20. července 2018

vytisknout  e-mailem