Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vývoj kriminality v prvním pololetí

HAVLÍČKOBRODSKO: Kriminalita v první polovině letošního roku poklesla 

 V prvním pololetí letošního roku došlo na Havlíčkobrodsku celkem k 523 trestným činů a z tohoto počtu se policistům podařilo objasnit 277 skutků. V objasňování trestné činnosti tak byli policisté stejně úspěšní, jako ve stejném období loňského roku. Celková objasněnost činila 53 %. V roce 2019 došlo v první polovině roku k celkem k 587 trestným činů, z nichž policisté objasnili 311. Kriminalita za letošní první pololetí tedy klesla o 64 evidovaných trestných činů.

Násilná trestná činnost

Na Havlíčkobrodsku došlo v prvním pololetí letošního roku k 49 násilným trestným činům, z nichž kriminalisté do konce prvního pololetí objasnili 36. Celková objasněnost násilné trestné činnosti tedy za toto období činila 73,5 %. V prvním pololetí roku 2019 došlo k 57 zaevidovaných trestných činů, přičemž z tohoto počtu jich kriminalisté objasnili 30, a objasněnost tak činila 52,6 %.

Nejčastějším násilným trestným činem, který byl v prvním pololetí v roce 2020 na území Havlíčkobrodska evidován, bylo úmyslné ublížení na zdraví. Policisté zaevidovali celkem 25 případů, z nichž 20 do konce pololetí objasnili, což je 80 %. V roce 2019 se v prvním pololetí jednalo o 31 činů, z toho 19 objasněných.

Dalším trestným činem, který má druhé největší zastoupení v této kategorii trestné činnosti, je trestný čin porušování domovní svobody. V první polovině tohoto roku se jedná celkem o devět případů tohoto trestného činu, přičemž čtyři případy policisté objasnili. Oproti stejnému období loňského roku, došlo u tohoto trestného činu k poklesu o dva trestné činy.

Třetím nejčastějším trestným činem v této kategorii je nebezpečné vyhrožování. Policisté v prvním pololetí letošního roku zadokumentovali osm případů a v roce loňském se jednalo o pět případů.

Mravnostní trestná činnost

V prvním pololetí roku 2020 prověřovali kriminalisté sedm mravnostních trestných činů, z nichž v tomto období tři objasnili, což je 42,9 %. Zde se jednalo o stejný počet případů jako v roce loňském.

Majetková trestná činnost

Za první pololetí roku 2020 policisté na Havlíčkobrodsku zadokumentovali 223 majetkových trestných činů. Z tohoto počtu se policistům podařilo objasnit 72 případů. Objasněnost majetkové trestné činnosti za uvedené období činila 32,3 %. Ve stejném období loňského roku se jednalo o 218 případů, z toho také 72 objasněných, což je 33 %.

V letošním roce se jednalo o 79 případů krádeží vloupáním, 89 případů krádeží prostých a 55 případů připadá na ostatní majetkovou kriminalitu.

Krádeže vloupáním

V letošním roce došlo v prvním pololetí na území Havlíčkobrodska k celkem 79 případům trestných činů spadajících do kategorie krádeží vloupáním, z nichž policisté 18 případů objasnili. Objasněnost činila 22,8 % a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku došlo k jejímu poklesu o jeden trestný čin. V prvním pololetí roku 2019 policisté prověřovali 80 případů, z nichž objasnili 23 trestných činů, což je 28,8 %.

Největší zastoupení má u tohoto trestného činu krádež vloupáním do ostatních objektů. Policisté v prvním pololetí letošního roku zaevidovali 33 případů, ze kterých se jim 10 trestných činů podařilo objasnit a objasněnost tak činila 30,3 %. Zde za uvedené období došlo k nárůstu oproti prvnímu pololetí roku 2019, a to o tři případy. Objasněnost v prvním pololetí roku 2019 činila 43,3 %.

Druhým nejčastějším trestným činem v této kategorii je krádež vloupáním do rodinných domů. V letošním roce se jednalo o 18 případů. Zde došlo k nárůstu o osm trestných činů oproti prvnímu pololetí loňského roku, kdy policisté zadokumentovali 10 trestných činů. Čtyři případy policisté v letošním roce do konce posuzovaného období objasnili.

Dalším nejčastějším trestným činem v této kategorii je krádež vloupáním do rekreačních objektů. Zde došlo k výraznému poklesu trestné činnosti, a to o 14 případů. V první polovině letošního roku policisté na Havlíčkobrodsku prověřovali 10 případů tohoto trestného činu. Za stejné období roku 2019 jich zadokumentovali 24.

Krádeže prosté

V případě kategorie krádeží prostých policisté od začátku letošního roku zadokumentovali 89 případů, z nichž objasnili 32. Objasněnost tedy činila 36 %. V loňském roce se jednalo o 81 trestných činů, z toho 36 objasněných a objasněnost tak činila 44,4 %.

Nejčastějším trestným činem v této kategorii jsou krádeže v jiných objektech, kdy policisté v prvním pololetí letošního roku zaevidovali 29 případů. Tento počet se oproti loňskému období navýšil o jeden případ. Objasněnost v letošním roce činila 55,2 %, tedy 16 objasněných případů a v loňském roce jich policisté objasnili 19.

Dalšími nejčastějšími trestnými činy jsou krádeže ostatní a krádeže věcí z aut. V případě krádeží ostatní policisté v prvním pololetí začali prověřovat 17 případů, zde došlo k nárůstu ve srovnání s rokem předešlým o osm trestných činů. Krádeže věcí z vozidel policisté zaevidovali letos v patnácti případech, přičemž se tento počet navýšil oproti roku 2019 o pět případů.

Hospodářská trestná činnost

V prvním pololetí roku 2020 policisté na Havlíčkobrodsku zadokumentovali 43 hospodářských trestných činů, z nichž do konce pololetí 15 objasnili. Objasněnost tedy v tomto případě činila 34,9 %. Ve stejném období roku 2019 policisté prověřovali 54 případů, z nichž do konce pololetí 23 objasnili.

Jedním nejčastěji prověřovaným trestným činem v kategorii hospodářské kriminality na Havlíčkobrodsku je trestný čin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Od začátku roku do konce prvního pololetí policisté prověřovali sedm případů, z nichž objasnili jeden trestný čin. Oproti stejnému období roku loňského zde došlo k poklesu o jeden případ.

Dalšími nejčastějšími trestnými činy v této oblasti jsou poškození a zneužití záznamu na nosiči informací a podvod. V obou případech policisté od začátku roku prověřovali pět případů.

Ostatní trestná činnost

V kategorii ostatní kriminality došlo v prvním pololetí roku 2020 k 89 trestným činům, přičemž v 72 případech policisté do konce pololetí prověřování ukončili a objasněnost tak činila 80,9 %. V loňském pololetí se jednalo o 150 trestných činů, z toho 107 objasněných, tedy 71,3 %.

Nejčastěji prověřovaným trestným činem v této kategorii je trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázaní. Policisté opět odvedli výbornou práci a v prvním pololetí odhalili 43 případů tohoto trestného činu.

Druhým nejčastějším trestným činem v této oblasti je trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V letošním prvním pololetí se jednalo o 24 trestných činů, které policisté zadokumentovali.

V první polovině letošního roku policisté na Havlíčkobrodsku zadokumentovali sedm případů sprejerství, zde došlo k poklesu trestné činnosti, a to o 29 případů.

Zbývající trestná činnost

V prvním pololetí roku 2020 policisté zaevidovali celkem 112 trestných činů spadajících do této kategorie. Objasněnost činila 70,5 %, kdy se policistům do konce pololetí podařilo objasnit 79 případů. Za stejné období roku 2019 se jednalo o 101 trestných činů.

Nejvyšší podíl na tomto druhu kriminality má za uvedené období trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté na Havlíčkobrodsku odhalili v prvním pololetí letošního roku 45 trestných činů. V loňském roce se jednalo o 33 odhalených případů.

Dalším nejvíce prověřovaným trestným činem v této kategorii je trestný čin zanedbání povinné výživy, kdy policisté letos zahájili prověřování u 26 případů. V roce 2019 se jednalo o 37 případů.

por. Mgr. Stanislava Rázlová, komisař

22. července 2020

vytisknout  e-mailem