Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vývoj kriminality na Třebíčsku

TŘEBÍČSKO: Objasněnost se vyšplhala téměř k pětašedesáti procentům 

Velmi dobrých výsledků dosáhli v loňském roce policisté třebíčského územního odboru. V meziročním porovnání pokračuje trend klesajícího počtu spáchaných trestných činů a objasnit se stejně jako o rok dříve podařilo kolem pětašedesáti procent případů.

V roce 2021 došlo na Třebíčsku celkem k 794 trestným činům, z tohoto počtu se jich policistům podařilo objasnit 64,5 % (tj. 512 skutků) a dále v průběhu loňského roku zjistili pachatele u 85 skutků spáchaných v předchozích letech.

Předloni došlo k 841 trestným činům a policisté jich v tomto roce objasnili 65,5 %, v roce 2019 bylo spácháno 1 034 trestných činů. Před pěti lety došlo k 1 194 trestných činů s objasněností 64,15 %.

V loňském roce došlo v porovnání s rokem předcházejícím opět ke snížení počtu spáchaných trestných činů, kterých bylo v meziročním porovnání o 47 méně, a třebíčští policisté pokračují ve vynikajícím výsledku objasněnosti stejně jako v předchozích letech. Ke snížení počtu spáchaných trestných činů došlo u násilných trestných činů, a to o 21, dále u hospodářské kriminality o 24 skutků.

K nejvíce trestným činům došlo v loňském roce v Třebíči a obcích v jejím okolí. Na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Třebíč a policejní stanice Okříšky prověřovali policisté celkem 426 trestných činů, z nichž se podařilo 62,4 % objasnit (v roce 2020 došlo k 431 trestným činům s objasněností 62,7 %). Na Hrotovicku (včetně území patřícího do působnosti policejní stanice Jaroměřice nad Rokytnou) došlo v loňském roce k 93 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 64,5 % (v roce 2020 bylo spácháno 74 trestných činů s objasněností 60,8 %). Na Jemnicku prověřovali policisté 64 trestných činů, z nichž je objasněno 68,8 % (v roce 2020 došlo k 79 trestným činům s objasněností 67,1 %). Na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Moravské Budějovice došlo vloni k 105 trestným činům, objasnit se policistům podařilo 74,3 % (v roce 2020 bylo spácháno 158 trestných činů s objasněností 78,5 %). Na Náměšťsku došlo v loňském roce k 106 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 60,4 % (v roce 2020 došlo k 99 trestným činům s objasněností 59,6 % případů).         

Násilná trestná činnost

V loňském roce došlo na Třebíčsku k 81 násilným trestným činům, z nichž kriminalisté objasnili 82,7 %.  Dalších patnáct případů objasnili z předchozí doby. (V roce 2020 došlo k 102 násilným trestným činům s objasněností 73,5 % případů. 
Nejčastěji v loňském roce v oblasti násilné trestné činnosti docházelo k úmyslným ublížením na zdraví, kterých policisté řešili 38, což je o dva méně než v roce předcházejícím. Objasnit se policistům podařilo téměř 90 procent těchto případů. Dále policisté prověřovali čtrnáct případů nebezpečného vyhrožování, stejně jako vloni. Případy nebezpečného pronásledování byly tři, stejně tak jako vydírání. Případů porušování domovní svobody řešili policisté devět (je jich o dvanáct méně než v roce 2020) a více než 55 procent policisté objasnili.
Loupeže byly vloni čtyři a tři kriminalisté již objasnili (v roce 2020 byla jedna a o rok dříve šest).
Případy týrání osoby žijící ve společném obydlí byly vloni dva (v roce 2020 to bylo devět případů), stejně jako týrání svěřené osoby, kterých bylo o čtyři méně než v roce předcházejícím.

Mravnostní trestná činnost

V šestatřiceti případech se v loňském roce jednalo o mravnostní trestné činy, z nich kriminalisté objasnili 63,9 %. (V roce 2020 došlo k 28 mravnostním trestným činům s objasněností 57,1 % ).

Majetková trestná činnost

V loňském roce došlo k 217 majetkovým trestným činům. Objasnit se jich do konce roku policistům podařilo 35,5 %. (O rok dříve to bylo 221 skutků a v roce 2019 bylo spácháno 295 majetkových trestných činů s objasněností 33,8 %). Vloni tak došlo v meziročním porovnání k mírnému snížení počtu spáchaných majetkových trestných činů, a to o čtyři skutky. Snižování počtu trestných činů je v oblasti majetkové trestné činnosti dlouhodobé, například v roce 2014 jich bylo spácháno 661.
V 64 případech se vloni jednalo o krádeže vloupáním (v roce 2020 jich bylo 41), v 73 o krádeže prosté (o rok dříve jich bylo 91) a 80 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy (v roce 2020 jich bylo 89).
Do rodinných domů se pachatelé vloupali v devíti případech, čtyři z nich už policisté objasnili, v roce 2020 jich bylo o jeden méně. Vloupáních do rekreačních chat bylo vloni pět (o rok dříve devět). Vloupání do bytů byla dvě, stejně jako v roce 2020, a případů vloupání do obchodů řešili policisté vloni osm, což je o pět více než o rok dříve.
O jedno se zvýšil počet krádeží věcí z vozidel, kterých bylo vloni sedmnáct. Objasnit se jich policistům zatím podařilo pět. Kapesní krádeže byly vloni čtyři (o rok dříve jich bylo osm). Krádeží jízdních kol bylo šest, v roce 2020 to bylo dvanáct případů.
Krádeže dvoustopých vozidel byly vloni čtyři, z nichž se policistům podařilo již tři případy objasnit. Policisté řešili také dvacet případů krádeží v obchodech. Podvodů bylo vloni 41 (o rok dříve to bylo 52 případů) a dále došlo k 23 případům poškození cizí věci (v roce 2020 jich bylo 26).

Hospodářská trestná činnost

V loňském roce došlo k 82 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům podařilo 40,2 % případů. (V roce 2020 došlo k 106 hospodářským trestným činům s objasněností 53,7 %). Z hospodářských trestných činů patří mezi častěji páchaný čin podvod (31 případů), dále úvěrový podvod (16 skutků), kde se v porovnání s rokem 2020 snížil počet o sedm trestných činů.

Ostatní trestná činnost

Ze zbývajících 378 trestných činů se kriminalistům podařilo objasnit 82,54 %. Mezi těmito zbývajícími trestnými činy je 51 případů přečinu zanedbání povinné výživy, kterých je o sedm více než v roce 2020. Zvýšil se také počet případů maření výkonu úředního rozhodnutí (z šestašedesáti v roce 2020 na 81, ke kterým došlo vloni). Méně bylo vloni trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky, kde klesl počet z 74 na 66. Dále byl v sedmatřiceti případech trestný čin spáchán v souvislosti s dopravní nehodou, což je o šest případů méně než v roce předtím. Dalšími častěji páchanými trestnými činy jsou v této kategorii výtržnictví (27 případů) a sprejerství (15 případů). U výtržnictví se počet trestných činů v porovnání s rokem 2020 snížil o třináct skutků. Sprejerstvích bylo v meziročním porovnání o sedm méně.
Dále došlo k 35 případům ohrožování výchovy dítěte, což je o dvanáct skutků více než o rok dříve.
Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita, vloni prověřovali kriminalisté v této oblasti 38 trestných činů, o rok dříve jich bylo o dva méně. Při dopadení pachatelů drogové trestné činnosti jsou třebíčští kriminalisté dlouhodobě velmi úspěšní.

Naším hlavním cílem je, aby se občané na Třebíčsku cítili bezpečně. V tomto roce máme jako jednu z hlavních priorit odhalování drogové trestné činnosti, která je provázána s pácháním také majetkových a násilných činů. V dopravě se opět zaměříme zejména na odhalování řidičů, kteří řídí pod vlivem alkoholu nebo drog a ohrožují tak ostatní účastníky silničního provozu,“ řekl plk. PhDr. Aleš Indra, ředitel třebíčského územního odboru.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

1. února 2022 

vytisknout  e-mailem