Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vývoj kriminality na Třebíčsku

TŘEBÍČSKO: Objasněnost přesáhla šedesát procent 

V loňském roce došlo na Třebíčsku celkem k 1 061 trestným činům, z tohoto počtu se jich policistům podařilo objasnit 60,3 % (tj. 640 skutků) a dále v průběhu roku zjistili pachatele u 69 skutků spáchaných v předchozích letech.
V porovnání s ostatními okresy v Kraji Vysočina mají třebíčští policisté druhou nejvyšší objasněnost na počet spáchaných trestných činů. Objasnit více než šedesát procent spáchaných skutků se kromě Třebíčska podařilo jen na Pelhřimovsku.
V meziročním porovnání se snížil počet majetkových a mravnostních trestných činů. Ke zvýšení došlo v oblasti násilných skutků.

K nejvíce trestným činům došlo v loňském roce v Třebíči a obcích v jejím okolí. Na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Třebíč a policejní stanice Okříšky prověřovali policisté celkem 558 trestných činů, z nichž se podařilo 57,2 % objasnit (v roce 2022 došlo k 547 trestným činům s objasněností 57,4 %). Na Hrotovicku (včetně území patřícího do působnosti policejní stanice Jaroměřice nad Rokytnou) došlo v loňském roce k 136 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 53,7 % (v roce 2022 bylo spácháno 121 trestných činů s objasněností 61,2 %). Na Jemnicku prověřovali policisté 73 trestných činů, z nichž je objasněno 61,6 % (v roce 2022 došlo k 69 trestným činům s objasněností 65,2 %). Na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Moravské Budějovice došlo vloni k 158 trestným činům, objasnit se policistům podařilo 70,3 % (v roce 2022 bylo spácháno 147 trestných činů s objasněností 73,5 %). Na Náměšťsku došlo v loňském roce k 136 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 67,7 % (v roce 2022 došlo k 130 trestným činům s objasněností 60 % případů).         

Násilná trestná činnost
V loňském roce došlo k 112 násilným trestným činům, z nichž kriminalisté objasnili 75,9 %. Dalších pět případů objasnili z předchozí doby. (V roce 2022 došlo k 86 násilným trestným činům s objasněností 88,4 % případů. V porovnání s předchozím rokem se tak zvýšil počet skutků o 26 násilných trestných činů.
Nejčastěji v loňském roce v oblasti násilné trestné činnosti docházelo k úmyslným ublížením na zdraví, kterých policisté řešili 43, což je o jedno méně než v roce předcházejícím. Objasnit se policistům podařilo bezmála 80 procent těchto případů. Zvýšil se počet případů nebezpečného vyhrožování, kterých bylo vloni 26 (o rok dříve to bylo o 11 méně), policisté ale již dvacet těchto případů objasnili.
Loupeže byly vloni dvě a obě kriminalisté objasnili (v roce 2022 byly tři). Snížil se počet útoků na policisty, v roce 2022 kriminalisté prověřovali pět případů a vloni byly dva.

Mravnostní trestná činnost
V šestnácti případech se v loňském roce jednalo o mravnostní trestné činy, z nichž kriminalisté dosud objasnili 43,8 %. V roce 2022 došlo k čtyřiadvaceti mravnostním trestným činům a počet spáchaných skutků se tak v meziročním porovnání snížil o osm trestných činů.

Majetková trestná činnost
V loňském roce došlo k 393 majetkovým trestným činům, o rok dříve to bylo 423 skutků. Vloni tak došlo v meziročním porovnání ke snížení počtu spáchaných majetkových trestných činů, a to o 30 skutků. Objasnit se vloni podařilo kolem třiceti procent spáchaných majetkových činů.
Ve 74 případech se vloni jednalo o krádeže vloupáním (v roce 2022 jich bylo 102), v 97 o krádeže prosté (o rok dříve jich bylo 98) a 222 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy (v roce 2022 jich bylo 223).
Do rodinných domů se pachatelé vloupali v deseti případech, čtyřicet procent z nich už policisté objasnili, v roce 2022 jich bylo o dva více. Vloupání do rekreačních chat bylo vloni sedm (stejně jako o rok dříve), vloupání do bytů tři a stejný byl také počet vloupání do obchodů.
Krádeží dvoustopých vozidel bylo vloni sedm (o rok dříve jich bylo jedenáct), z nichž se policistům podařilo již tři případy objasnit. Policisté řešili také 36 případů krádeží v obchodech, což je o šest více než v roce předchozím. Podvodů bylo vloni 89 (o rok dříve to bylo 137 případů) a dále došlo k 25 případům poškození cizí věci, z nichž se policistům podařilo objasnit 44% (v roce 2022 jich bylo 29).

Hospodářská trestná činnost
V loňském roce došlo k 100 hospodářským trestným činům a objasněna je polovina skutků, v roce 2022 jich bylo 95. Podvodů bylo vloni spácháno sedmnáct, úvěrových podvodů 32 (v porovnání s rokem 2022 se jejich počet zvýšil o čtrnáct skutků. Dvanáct trestných činů bylo spácháno v souvislosti s přístupem do počítačového systému.

Ostatní trestná činnost
Ze zbývajících 440 trestných činů se kriminalistům podařilo objasnit 87 %. Mezi těmito zbývajícími trestnými činy je 30 případů přečinu zanedbání povinné výživy, což je stejný počet jako v roce 2022. Zvýšil se počet případů maření výkonu úředního rozhodnutí (z 87 v roce 2022 na 99, ke kterým došlo vloni). Méně bylo vloni trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky, kde klesl počet z 98 na 84. Dále byl v třiačtyřiceti případech trestný čin spáchán v souvislosti s dopravní nehodou, což je stejný počet jako v předchozím roce.
Dalšími častěji páchanými trestnými činy jsou v této kategorii výtržnictví (45 případů) a sprejerství (50 případů). U výtržnictví se zvýšil počet skutků spáchaných při sportovních akcích, kterých bylo vloni šest a všechny jsou objasněny. U případů sprejerství se policistům podařilo dosud objasnit 60 % skutků.
Kriminalisté byli vloni opět velmi úspěšní při odhalování drogové trestné činnosti. Vypátrali pachatele a vedli v této oblasti prověřování v souvislosti se čtyřiačtyřiceti trestnými činy, o rok dříve jich bylo o čtrnáct méně.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
30. ledna 2024

vytisknout  e-mailem