Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Využila nepřítomnosti pacientek na pokoji a kradla

KRAJ – Ženě, která ukradla dvěma hospitalizovaným pacientkám peněženky s platebními kartami, policisté sdělili podezření ze spáchání trestného činu. 

V uplynulých dnech policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili 32leté ženě podezření ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kterého se dopustila v září loňského roku v jedné z nemocnic v Libereckém kraji.  Podezřelá ve dvou případech využila situace, kdy hospitalizovaná žena na lůžkovém oddělení nebyla na svém pokoji, a to z důvodu lékařského zákroku nebo návštěvy.

Poprvé se tak stalo 28. září, kdy jedné pacientce z prázdného pokoje z odloženého batohu podezřelá odcizila peněženku, ve které měla uloženou finanční hotovost 700,- Kč, osobní doklady a platební kartu. Následně prostřednictvím takto odcizené platební karty o den později provedla dvě platby v různých obchodech v celkové výši 809,- Kč. Ve třetí prodejně se dvakrát neúspěšně pokusila provést platbu vždy ve výši 500,- Kč a následně ještě vložila kartu do bankomatu. Ten jí tuto platební kartu ovšem již zpátky nevydal. Odcizenou peněženku s obsahem bez finanční hotovosti a platební karty odložila v areálu nemocnice, kde jí její zaměstnanec nalezl a vrátil okradené ženě na lůžkové oddělení.

Na stejné lůžkové oddělení, se podezřelá vrátila o dva dny později, tedy 30. září. Tehdy opět z batohu odloženém bez dozoru v jednom z pokojů odcizila peněženku s osobními doklady, finanční hotovostí 1.800,- Kč a platební kartou. S tou se jí podařilo v jednom obchodě realizovat platbu za zboží v hodnotě 300,- Kč.  V další prodejně se pak neúspěšně pokusila o platbu ve výši 400,- Kč.  Stejně jako v prvním případě i tuto odcizenou kartu vložila do bankomatu, který ji následně slisoval a už nevydal.

Podezřelá, která nebyla zaměstnankyní dané nemocnice, svým jednáním poškozeným ženám způsobila celkovou škodu ve výši 7.260,- Kč a za spáchání uvedeného trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. Policistům, kteří intenzivně oba případy od prvopočátku šetřili, se je podařilo objasnit na základě dobré spolupráce s pracovníky zdravotnického zařízení, ve kterém se staly.

V souvislosti s tímto případem připomínáme všem, kteří musí podstoupit hospitalizaci v jakémkoliv zdravotním zařízení, aby si sebou brali opravdu jen ty nejnutnější věci a potřebnou finanční hotovost. Samozřejmě pokud zdravotnické zařízení umožňuje na pokojích uložit si cenné věci do uzamykatelných skříní, tak doporučujeme pacientům tuto možnost plně využívat, a to především po dobu jejich nepřítomnosti na pokojích.


21. 1. 2020
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem