Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vysvědčení a jiní strašáci

Je týden pololetního školního hodnocení. Jeho podoba se díky epidemiologickým opatřením a dlouhodobé distanční výuce různí napříč regiony, typy školských zařízení i ročníky. 

Co ale zůstává stejné, jsou obavy a nejistota některých dětí, žáků a studentů, že jejich školní výsledky nesplní očekávání. Izolace způsobená dálkovým vzděláváním, která narušuje obvyklé sociální vazby a možnost probrat problémy s kamarády, učiteli nebo třeba výchovnými poradci, celou situaci jen zhoršuje. Vyhrocené situace týkající se (nejen) školního prospěchu mohou v domácím prostředí eskalovat až k různým formám násilí. Doba omezených společenských kontaktů navíc bohužel nahrává  vyšší latenci takových případů.

Domov by měl být pro každého z nás místem, kde se cítíme v bezpečí. Pro děti toto pochopitelně platí dvojnásob. Bezpečné rodinné zázemí však bohužel není pro všechny samozřejmostí. Je proto velmi důležité, aby každé dítě vědělo, kam se obrátit v případech, kdy je vystavováno psychickému či fyzickému násilí nebo například důsledkům neúměrného užívání alkoholu ze strany dospělých. Do pomyslného začarovaného kruhu však mohou dítě přivést i jen pochybnosti o sobě samém.

Pro řešení mnohých obtížných situací může stačit i popovídání s důvěryhodnou blízkou osobou. Tím může být kamarád, rodič, rodinný známý či pedagog. K dispozici jsou tu ale také odborníci z Linky bezpečí (116 111), kteří anonymně pomohou zorientovat se v problému, se kterým se dítě potýká, a doporučí odpovídající postup. Jisté je, že je třeba problémy řešit, nikoliv od nich utíkat. Útěk se dítěti v nesnázích často zdá jako nejsnadnější řešení. Ve zkratu neřeší, že se vystavuje  riziku, že může ublížit blízkým osobám, nebo že bude na jeho vypátrání potřeba vynaložit mnoho sil a prostředků složek integrovaného záchranného systému. Při pátraní přitom podle okolností jednotlivých případů mohou rozhodovat minuty. Policii v těchto případech pomáhá také nová aplikace ECHO, která významně zvyšuje zapojení veřejnosti.

Mnohem větším strašákem jsou ale pak situace, kdy už jen slova k pomoci nestačí. Pokud se dítě stane obětí násilí nebo jakékoliv jiné trestné činnosti, je zcela na místě řešit vše s Policií České republiky. Na linku 158 se pochopitelně v jakékoliv denní či noční době může v případě ohrožení obrátit i samotné dítě. Policii může samozřejmě kontaktovat také všímavý soused nebo kdokoliv z okolí dítěte, kdo má podezření, že je s dítětem špatně zacházeno. Nikdo z nás by neměl před takovými případy zavírat oči.

pplk. Veronika Hodačová
oddělení prevence
27. 1. 20201




 

Odkazy do noveho okna

Strasaci

Strasaci 

Detailní náhled

Medvidek

Medvidek 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem