Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Vysvědčení a hurá na prázdniny

KRAJ - Pro někoho paráda, pro jiného stres. 

Konec školního roku je tu. Děti přinesou výsledek své celoroční práce bohužel nejen v lavici, ale také u počítače v rámci distanční výuky. Ta byla pro většinu obtížná a složitá. Děti se musely rychle přizpůsobit, učit se a plnit domácí úkoly úplně jiným způsobem. A právě to by měli mít rodiče na paměti, než začnou svým dětem nadávat za vysvědčení, které nemusí být podle jejich představ.

Stává se, že pro některé děti je tento den natolik stresující a mají strach, jak budou rodiče reagovat na známky na vysvědčení. Proto se mnohdy rozhodnou o útěk z domova. A to si přece nepřeje žádný z rodičů!

RODIČE, zkuste nekřičet, nenadávat, fyzicky netrestat. Nesrovnávejte s ostatními. Tím svému dítěti ubližujete, srážíte jeho sebevědomí a seberete mu poslední chuť v dalším učení. Nikdy nepoužívejte výhružky typu: „Vypadni a už se nevracej..!“  Zkuste na vysvědčení najít něco pozitivního a pochválit. Uznejte sebemenší snahu a buďte pro dítě podporou. 

DĚTI, nebojte se přijít domů i se špatnými známkami. I když budou rodiče chvíli nadávat, mají vás pořád RÁDI! Mluvte s rodiči o tom, proč se to moc nepovedlo, co by se dalo příště vylepšit, a zkuste říct: „Tati, mami, pomůžete mi to vysvětlit a naučit?“ Věřte, že i snaha se cení.

Pokud se i tak bojíš, nevíš kam jít a na koho se obrátit, zavolej na 116 111 nebo napiš na e-mail pomoc@linkabezpeci.cz, kde najdeš pochopení, podporu a řešení problému. Další možností je, obrátit se i na krizové centrum: https://pestalozzi.cz/je-toho-na-tebe-moc-nic-nezabira-kontaktuj-nas-krizove-centrum/

Přejeme všem krásné letní prázdniny.

Foto PČR

kpt. Mgr. Jiří Tesař
koordinátor prevence

vytisknout  e-mailem