Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Výstřely ze služebních zbraní, proti ozbrojenému agresorovi, byly oprávněné

KLADENSKO – Útočník neuposlechl opětovných výzev a policisty ohrožoval dlouhým nožem. 

Ve středu 15. prosince, před osmou hodinou večerní, vyjížděly policejní hlídky do Doks k nahlášenému napadení mezi dvěma muži, k němuž došlo uvnitř domu. Incident mezi rodinnými příslušníky, kdy jeden z nich byl ozbrojen dlouhým nožem, vyvrcholil v ohrožování policistů, kteří proti muži použili několik donucovacích prostředků.

Policisté po příjezdu na místo vyzvali oba aktéry, kteří již stáli venku před domem, aby zanechali protiprávního jednání, přičemž jeden z nich výzvy neuposlechl a v napadání pokračoval. Po dalších opětovných výzvách agresor začal policisty ohrožovat třiceti centimetrovým nožem, kdy policisté proti útočníkovi použili taser, který ale v tu chvíli nebyl účinný. Agresor následně opět vytáhl na hlídku nůž, rozeběhl se proti ní, ohrožoval ji, a proto policisté použili své služební zbraně, z nichž každý jednou vystřelil, přičemž oba náboje muže zasáhly.

Postřeleného muže poté transportoval vrtulník do jedné z pražských nemocnic a je mimo ohrožení života. Zda byl ovlivněn návykovou látkou, nám prozradí výsledky nařízených odběrů krve.

Na místo události přijeli pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů, kteří celou věc prověřovali, zejména použití služební zbraně dvěma policisty, což předběžně vyhodnotili jako oprávněné.

Kladenští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě, za což útočníkovi v případě odsouzení hrozí trest odnětím svobody na šest měsíců až šest let.


por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
16. prosince 2021

vytisknout  e-mailem