Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Výstava Mobil salon se naplno rozběhla

Policisté v pavilonu vytvořili "reálnou drogovou scénu" našich měst.  

Výstava Mobil salon začíná dnešním dnem jako již tradičně na Výstavišti v Českých Budějovicích a bude probíhat až do nedělního odpoledne. Jihočeská policie v rámci projektu „Společně proti drogám“ ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou a Muzeem Policie připravila pro návštěvníky mnoho zajímavého. Kromě rozsáhlé a dynamické expozice mapující práci policistů, uvidí příchozí také „zážitkovou“ expozici zaměřenou na drogovou problematiku.


Varna ilustr-foto
Užívání návykových látek je v našem kraji hojně rozšířené a představuje obrovské nebezpečí, kterým se policie musí zabývat. V loňském roce řešili policisté v rámci celého území Jihočeského kraje více než 200 případů týkající se nedovolené výroby a držení psychotropních látek. Více než 92 % těchto skutků se policistům podařilo objasnit. Policisté zaznamenali necelé dvě desítky případů nedovoleného pěstování rostlin obsahujících omamnou látku, objasnili téměř 79% těchto případů. Stoprocentně úspěšní byli při řešení jediného případu šíření toxikomanie.


Je alarmující, že uživateli návykových látek se stávají stále mladší děti. Není výjimkou, že zkušenosti s marihuanou mají i žáci nižších ročníků základních škol. Děti na prvním stupni mají za sebou první zkušenosti s alkoholem a cigaretami. Tvrdé drogy, jako pervitin či extáze, jsou rozšířené hlavně mezi mládeží nad 15 let.


Jihočeská policie se proto rozhodla reagovat a na výstavě Mobil salon, kterou každoročně navštěvují kromě dospělých také žáci a studenti základních a středních škol z celého kraje, připravila velmi zajímavou expozici. Diváci, kteří přijdou, se ocitnou ve skutečném světě narkomanů. Navštíví diskotéku, kde není problém sehnat extázi, podívají se do příbytku narkomana, který si právě aplikoval poslední – smrtelnou dávku. Nebude chybět ani „skutečný“ hřbitov jako varování pro všechny, kteří by snad měli myšlenku na to s drogami začínat. Na místě budou také kriminalisté, experti na drogovou problematiku, kteří budou připraveni zodpovědět na zvídavé otázky návštěvníků.


Pokud se chcete o drogové problematice dozvědět něco nového, popřípadě ukázat svým dětem, jaké nebezpečí jim hrozí v případě, že budou návykové látky užívat, přijďte se podívat na letošní výstavu Mobil salon do pavilonu „Z“.
 

por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz

19. dubna 2013

vytisknout  e-mailem