Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Výstava KÚP byla slavnostně zahájena

V Muzeu Policie ČR (MUP) byla včera, 3. listopadu 2008, slavnostně zahájena výstava Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) nazvaná „Kriminalistika proti zločinu“, která se koná u příležitosti oslav 50. výročí vzniku KÚP pod záštitou policejního prezidenta.  

Briefingu s novináři se zúčastnil policejní prezident brig. gen. Mgr. Oldřich Martinů, ředitel KÚP plk. JUDr. Emil Vančo, ředitelka MUP PhDr. Marcela Machutová a další služební funkcionáři a vzácní hosté.
 
Úvodního slova se ujal policejní prezident, který zdůraznil význam a postavení KÚP v rámci Policie ČR. Ředitel plk. JUDr. Emil Vančo zmínil historický vývoj ústavu a činnosti, které jeho pracoviště zajišťují. “Kriminalistický ústav Praha oslaví v letošním roce padesát let svého vzniku. Byl založen 12. prosince 1958 a je bezesporu jedním z nejstarších policejních útvarů. Za dobu své existence si získal postavení vysoce uznávané instituce nejen v Policii ČR, ale i mezi dalšími orgány bojujícími proti zločinu. Kromě vlastního výkonu kriminalistickotechnické a znalecké činnosti se podílí na výchově a vzdělávání špičkových specialistů, vědeckém výzkumu a publikaci odborných studií“, uvedl plk. Vančo.
 
Výstava „Kriminalistika proti zločinu“ odráží padesátiletou historii kriminalistickotechnické a znalecké činnosti ústavu. Jsou zde prezentovány případy, mnohdy známé mediální kauzy, kdy k usvědčení či dopadení pachatele výraznou měrou přispělo znalecké zkoumání pracovníků ústavu. Jako příklad lze uvést usvědčení pachatele vraždy stopařky z roku 2002, kdy znalci z odvětví genetiky odhalili ve vozidle podezřelého nepatrnou skvrnu biologického materiálu s DNA, která se shodovala se znaky DNA zavražděné dívky. Analýza DNA a daktyloskopická expertiza pomohly usvědčit také vraha tří starších žen, který byl postupně obviněn ze 43 trestných činů. Vraždu 71leté důchodkyně z Mikulova se podařilo objasnit až poté, co podezřelý manžel absolvoval vyšetření na detektoru lži. To je jen stručný výčet případů, které svou brutalitou otřásly veřejností.
 
Na výstavě je k vidění řada exponátů, které byly použity ke spáchání trestné činnosti. Např. sud, ve kterém byla nalezena jedna z obětí tzv. orlických vrahů, víčko bomby vybuchlé na Staroměstském náměstí či zbraň, kterou Viktor Kalivoda tzv. lesní vrah chladnokrevně usmrtil tři nevinné osoby. Mezi exponáty je dále námořní mina vylovená z Vranovské přehrady, poškozená část plynového potrubí, která způsobila výbuch na Arbesově náměstí, fotokopie tzv. zvacího dopisu z roku 1968 či fotografie artefaktů z požáru Průmyslového paláce na Výstavišti v Praze.    
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
4. 11. 2008
 
 
Odkazy do noveho okna

Výstava 01

Výstava 01 

Detailní náhled

Výstava 03

Výstava 03 

Detailní náhled

Výstava 07

Výstava 07 

Detailní náhled

Výstava 13

Výstava 13 

Detailní náhled

Výstava 16

Výstava 16 

Detailní náhled

Výstava 17

Výstava 17 

Detailní náhled

Výstava 18

Výstava 18 

Detailní náhled

Výstava 21

Výstava 21 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem