Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Výstava „Kriminalistika ve fotografii“ byla slavnostně zahájena

Ve čtvrtek 28. listopadu 2013 byla v Muzeu Policie ČR slavnostně zahájena výstava fotografií s názvem „Kriminalistika ve fotografii“, kterou uspořádal Kriminalistický ústav Praha Policie ČR k oslavám 55. výročí své existence ve spolupráci s Muzeem Policie ČR pod záštitou policejního prezidenta a Nadace policistů a hasičů.  

Vernisáž proběhla za účasti ministra vnitra Martina Peciny, ekonomického ředitele Policejního prezidia plk. Ing. Tomáše Rychtara, generálního ředitele Hasičského záchranného sboru brig. gen. Ing. Drahoslava Ryby, ředitele Nadace Policistů a hasičů PhDr. Vladimíra Šutery, CSc., zástupců nadačních rodin a dalších významných hostů.
 
Všechny přítomné uvítal ředitel Kriminalistického ústavu Praha plk. Ing. Pavel Kolář, CSc., který osvětlil důvod konání výstavy. „Když jsme se zamýšleli nad tím, co bychom mohli udělat v rámci oslav výročí našeho útvaru, tak jsme nemysleli jen na sebe, ale chtěli jsme nějakým způsobem pomoci Nadaci policistů a hasičů, udělat dobrou věc. Oslovili jsme policisty a občanské zaměstnance Policie ČR, aby se zapojili do fotografické soutěže na téma „kriminalistika ve fotografii“. Cílem bylo vydražit pět nejlepších fotografií ve prospěch nadace,“ uvedl ředitel Kolář. Do soutěže bylo doručeno 125 fotografií od 26 autorů. Fotografie zachycují práci kriminalistických techniků, různé technické prostředky používané v kriminalistice, reálné předměty, stopy z místa činu, ale i naaranžovaná zátiší k jejichž vzniku pomohla bohatá fantazie autorů. „Porota složená ze zástupců Kriminalistického ústavu, policejního muzea, Nadace policistů a hasičů a uměleckých fotografů MgA. Jaroslava Tichého a mjr. JUDr. Lubomíra Máchy vybrala padesát fotografií do expozice a určila pořadí vítězů,“ vysvětlil plk. Kolář a dodal, že to nebylo jednoduché, neboť řada došlých fotografií dosahuje vysoké umělecké a technické úrovně.  
 
Ekonomický ředitel Policejního prezidia plk. Ing. Tomáš Rychtar poděkovalvšem policistkám, policistům a občanským zaměstnancům Policie ČR, kteří se do soutěže zapojili, neboť bez jejich přičinění by se akce neuskutečnila. Společně s ministrem vnitra Martinem Pecinou a ředitelem Kolářem poté předali ocenění autorům pěti vítězných fotografií.
 
Na pátém místě skončila fotografie s názvem „Láhev jako útočná zbraň“ nstržm. Jana Chalupy z Moravskoslezského kraje. Čtvrtá příčka patří kpt. RNDr. Petře Krausové Ph.D. z Prahy, která je autorkou fotografie „Vloupání.“ Velké sympatie poroty a tím i třetí místo získala fotografie s poněkud zvláštním názvem „Valachovo ouha“, jejímž autorem je por. Ing. Bc. Richard Sehnal ze Středočeského kraje. Druhé místo patří prap. Bc. Milanu Olšákovi, rovněž ze Středočeského kraje a fotografii  „Daktyloskopie“. Vítězkou fotografické soutěže se stala Jana Charouzková z Ústeckého kraje, která do soutěže zaslala fotografii nazvanou „Daktyloskopická stopa trochu jinak”. Autorka vyhrála fotoaparát značky Nikon D3200.
 
Všem výherců poděkoval také ministr vnitra a vyjádřil přání, aby se dražba fotografií vydařila. V závěru setkání předal ředitel Nadace policistů a hasičů PhDr. Vladimír Šutera, CSc., řediteli Kolářovi skleněnou vázu s otevřeným srdcem - symbolem nadace, jako výraz poděkování za dosavadní spolupráci a uspořádání akce.
 
Ve večerních hodinách bylo pět vítězných fotografií vydraženo na koncertě Hudby Hradní stráže a Policie ČR a Kühnova dětského sboru, který se konal u příležitosti 11. výročí činnosti Nadace policistů a hasičů dne 28. listopadu 2013 v Národním domě v Praze na Vinohradech. Celý výtěžek dražby - 37 000 korun, byl věnován na konto Nadace policistů a hasičů, čímž byl naplněn cíl organizátorů.
 
Výstavu „Kriminalistika ve fotografii“ můžete v Muzeu Policie ČR (Ke Karlovu 1, Praha 2) navštívit do 30. dubna 2014.
 
Foto: archiv KÚP, Mgr. Zbyněk Koukolík GŘHZS 
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
2. prosince 2013
Odkazy do noveho okna

vernisáž 01

vernisáž 01 

Detailní náhled

vernisáž 03

vernisáž 03 

Detailní náhled

vernisáž 04

vernisáž 04 

Detailní náhled

vernisáž 05

vernisáž 05 

Detailní náhled

vernisáž 06

vernisáž 06 

Detailní náhled

vernisáž 07

vernisáž 07 

Detailní náhled

vernisáž 08

vernisáž 08 

Detailní náhled

vernisáž 10

vernisáž 10 

Detailní náhled

vernisáž 11

vernisáž 11 

Detailní náhled

vernisáž 18

vernisáž 18 

Detailní náhled

vernisáž 23

vernisáž 23 

Detailní náhled

vernisáž 27

vernisáž 27 

Detailní náhled

vernisáž 28

vernisáž 28 

Detailní náhled

vernisáž 30

vernisáž 30 

Detailní náhled

vernisáž 31

vernisáž 31 

Detailní náhled

vernisáž 32

vernisáž 32 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem