Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Výstava ke 20. letům NPC

Poutavá výstava Národní protidrogové centrály jistě zaujme  

               Atraktivní výstavu v Muzeu Policie ČR, Praha 1, Ke Karlovu 1 si pro návštěvníky připravila Národní protidrogová centrála SKPV PČR. V letošním roce tento specializovaný útvar, který se zabývá závažnou trestnou činností v oblasti návykových látek, oslavil 20. let od svého založení. Na realizaci se aktivně podíleli samotní policisté NPC, proto je obsah zaměřen velmi prakticky nejen na oblast zneužívání návykových látek ale také na odhalování a dokumentování trestné činnosti v souvislosti s drogami.  
 
                Těmito slovy jsme uváděli výstavu, která již proběhla v Muzeu Policie ČR. U návštěvníků vzbudila velký ohlas a tak po domluvě s vedením muzea se podstatná část expozice stěhuje do nových prostor. Zde bude tématicky zaměřena na boj Policie ČR proti drogám od historie po současnost. V současné době vrcholí přípravy na otevření, které slavnostně proběhne 3. listopadu 2011 a pro širokou veřejnost bude přístupná od 4. listopadu 2011.
             
                Expozice je rozdělena na dvě části, zážitkovou a teoretickou. V té první je reálný byt toxikomana s lékařem záchranné služby a osobou po akutní intoxikaci. Navazující místnost je vybavena jako varna metamfetaminu (pervitinu). Velkým problémem, V další části výstavy je prostor ukazující s pomocí hudby na užívání návykových látek v prostředí noční zábavy a to nejen extáze v podobě zvětšených tablet ale i alkoholu, který zejména pro děti představuje nezanedbatelné riziko. Hned vedle diskotéky následuje Hyde park, stěny pokryté vzkazy od toxikomanů a jejich rodičů. Zde má možnost každý návštěvník do připravené knihy uvést svůj názor na výstavu anebo na návykové látky. Velmi zajímavým prostorem je kino realita, kde se opakovaně promítají filmy „Děti okamžiku“ a „V pasti“. Dalším, neméně zajímavým místem prožitkové části je hřbitov, neboť užívání návykových látek, končí mnohdy tragicky. Autoři v této kompozici instalovali počítadlo, které graficky znázorňuje počet osob, které prokazatelně zemřeli po požití nelegálních drog. Instalované náhrobky nesou velmi emotivní epitafy.  
 
                Druhá část expozice je zaměřena na jednotlivé návykové látky Heroin, Marihuana, Metamfetamin (Pervitin) a Kokain. Vitríny obsahují zajímavé předměty, které se používají při samotné výrobě, pašování, aplikaci a další manipulaci s návykovými látkami. Kromě toho je každá vitrína doplněna o video sekvence z akcí a domovních prohlídek Národní protidrogové centrály. Atraktivitu výstavy umocňuje i interaktivní mapa „Trasy drog“ na velkoplošné televizi a koutek s upoutávkou na internetové stránky Národní protidrogové centrály. Své místo mezi exponáty mají i partneři Národní protidrogové centrály. Své místo v expozici mají i kolegové z Kriminalistického ústavu a Celního úřadu, kteří se rovněž podílejí na boji proti návykovým látkám.
 
                Nelze slovně popsat zážitek, který si dosavadní návštěvníci z výstavy odnesli, a proto nezbývá než doporučit, aby se každý na chvíli zastavil v Muzeu Policie ČR a podíval se, že prezentace tak závažné věci, jakým bezesporu návykové látky jsou, se dá realizovat i atraktivní formou. Výstava v muzeu je již stálá od 4. listopadu 2011 a otevřeno je každý den, kromě pondělí od 10.00 do 17.00 hodin.
 
Praha 26. října 2011
kpt. Bc. Petr Procházka
Národní protidrogová centrála SKPV PČR
Odbor metodiky a prevence
               

 

Odkazy do noveho okna

14 Byt toxikomana

14 Byt toxikomana 

Detailní náhled

15 Diskotéka

15 Diskotéka 

Detailní náhled

16 Hřbitov

16 Hřbitov 

Detailní náhled

17 Parte

17 Parte 

Detailní náhled

18 Hřbitovní zeď

18 Hřbitovní zeď 

Detailní náhled

19 Druhá část výstavy

19 Druhá část výstavy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem