Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vysoké tresty za stamilionové krácení daní

Osm let odnětí svobody a peněžité tresty ve výši 10 a 5 milionů korun. Takové tresty na podzim potvrdil odvolací soud u dvou hlavních organizátorů jedné z nejrozsáhlejších kauz, kterou řešila tzv. Daňová Kobra. 

V uvedené věci šlo o jeden z prvních případů, který v roce 2015 rozjel nově vzniklý tým Daňové Kobry. Ten v rámci provedené realizace zadržel na Kladensku třicet osob napojených na několik desítek firem.
  
Firmy předstíraly, že se věnují stavebním činnostem, ze kterých vykazovaly vysoké obraty. Následně předkládaly u příslušných finančních úřadů daňová přiznání k dani z přidané hodnoty, ve kterých uplatňovaly nároky na nadměrné odpočty, které si nechávaly proplatit.
 
Tímto jednáním byla způsobena škoda ve výši téměř 300 milionů Kč.  
 
Společně s hlavními organizátory bylo pro zločin „zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby“ odsouzeno dalších 25 osob. Obžalovaní, kteří stáli v hierarchii řízení této skupiny výše, byli odsouzeni k nepodmíněným trestům. Osobám, které byly v postavení tzv. bílých koní, soud tresty podmíněně odložil. Odsouzeným byly rovněž uloženy citelné peněžité tresty. Vyšetřování případu dozorovalo, a následně podalo obžalobu, Krajské státní zastupitelství v Praze.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
9. prosince 2021

vytisknout  e-mailem