Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vysoká hra

Praha - Detektivové ÚOOZ zadrželi v Brně mezinárodní skupinu osob podezřelou z vydírání.  

Na případu s krycím názvem ARGO pracovali detektivové od listopadu 2014. Soustředili se na skupinu osob, která měla vydírat brněnského podnikatele (31).

Podezřelé osoby měly v průběhu loňského roku pod pohrůžkou násilí a užití střelné zbraně donutit poškozeného k podepsání notářského zápisu, kterým stvrzuje vůči jednomu z podezřelých dluh ve výši několika milionů korun. Tomu předcházelo několik společných schůzek, na kterých měli podezřelí stupňovat nátlak na poškozeného.

Poškozený měl v minulosti při obchodech s kovovým šrotem mezi podezřelými a dalším podnikatelským subjektem figurovat jako zprostředkovatel. Při jednom z naplánovaných obchodů však obchodní společnost, zastoupená podezřelými, způsobila druhé straně škodu v řádech desítek milionů korun. Podezřelí začali po jedenatřicetiletém podnikateli požadovat, aby věc s poškozeným subjektem vyřídil a jako záruku případného vymáhání škody ho donutili podepsat výše uvedený notářský zápis. I přesto, že poškozený podnikl konkrétní kroky ke smírnému řešení, podezřelí následně fiktivní dluh předali dalšímu subjektu a tím se poškozený ocitl v exekučním řízení.

Vlastní realizace, na které se společně s detektivy ÚOOZ podíleli i kolegové z Útvaru rychlého nasazení, byla spuštěna v ranních hodinách dne 9. února 2015 v Brně.

Vyšetřovatel ÚOOZ následně obvinil z vydírání 4 osoby ve věku od 38 do 45 let z Brna. Mezi obviněnými jsou dva Češi a dvě osoby ze zemí bývalého SSSR. Oba cizinci jsou stíháni vazebně. Obviněným hrozí v případě prokázání viny v rozsahu obvinění tresty odnětí svobody v délce trvání od 2 do 8 let.
V rámci provedených domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor byly zajištěny listinné důkazy a jedna plynová pistole.

Na případu detektivové ÚOOZ dále pracují a není vyloučeno, že počet obviněných se ještě rozšíří. Vzhledem k aktuálnímu stavu vyšetřování není v současné době možné poskytnout k věci podrobnější informace.

Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně.
 
plk. Mgr. Pavel Hanták
tiskový mluvčí ÚOOZ SKPV
13. února 2015

vytisknout  e-mailem