Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výsluhový příspěvek

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal o poskytnutí následujících informací:

1. Kolik je aktuální počet policistů ve službě?

2. Kolik policistů odešlo v loňském roce do civilu a pobírá rentu?

3. Jaká je průměrná výše renty za loňský rok?

4. Jaká byla průměrná výše platu policisty v loňském roce?

5. Jak je vypočítávána výše renty?

6. Lze výši renty ovlivnit tím, že v posledních 12 měsících své služby (ze kterých se renta vypočítává) odslouží policista mnoho služeb navíc či přesčasů navíc?

7. Řešila policie zneužívání systému právě s ohledem na následnou výši renty jednotlivých policistů?

8. Kolik takových případů zneužívání systému policie odhalila?

9. Kolik peněz vyplácí policie ročně na rentách?

10. Na jakém postu pracuje nyní bývalý policejní prezident Vladi“.

Policie České republiky posoudila předmětnou žádost a v bodě 2. v podtržené části „Kolik policistů odešlo v loňském roce do civilu a pobírá rentu?“, v bodě 3. „Jaká je průměrná výše renty za loňský rok?“, v bodě 5. „Jak je vypočítávána výše renty?“, v bodě 6. „Lze výši renty ovlivnit tím, že v posledních 12 měsících své služby (ze kterých se renta vypočítává) odslouží policista mnoho služeb navíc či přesčasů navíc?

a v bodě 9. „Kolik peněz vyplácí policie ročně na rentách?“ žádost podle ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona č. 106/1999 Sb. odložila z důvodu, že se požadované informace nevztahují k její působnosti. Informace požadované v těchto bodech se vztahují k působnosti Ministerstva vnitra ČR, neboť výsluhový příspěvek ve smyslu ust. § 157 a násl. zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, přiznává a vyplácí odbor sociálního zabezpečení Ministerstva vnitra ČR.

Ke zbývajícím bodům žádosti povinný subjekt žadateli sdělil následující informace:

K dotazu č. 1 „Kolik je aktuální počet policistů ve službě?“

Aktuální počet příslušníků Policie ČR je k 1. 2. 2023 celkem 39 562.

K dotazu č. 2 „Kolik policistů odešlo v loňském roce do civilu a pobírá rentu?“

Dle údajů odboru personálního Policejního prezidia ČR ukončilo v minulém roce služební poměr ve vztahu k Policii ČR celkem 2 711 příslušníků.

K dotazu č. 4 „Jaká byla průměrná výše platu policisty v loňském roce?“

V roce 2022 byla průměrná výše služebního příjmu policistů 52 049 Kč.

K dotazu č. 7 „Řešila policie zneužívání systému právě s ohledem na následnou výši renty jednotlivých policistů?“ a k dotazu č.8 „Kolik takových případů zneužívání systému policie odhalila?“

Policie České republiky nevede žádnou statistiku takových případů. Policie České republiky neprovozuje ani žádný informační systém, ze kterého by bylo možné strojovým způsobem získat v žádosti požadované údaje. Vytvoření takové statistiky v žádosti specifikovaných případů, resp. získání odpovědi, zda policie řešila zneužívání systému právě s ohledem na následnou výši renty jednotlivých policistů, proto povinný subjekt vyhodnotil jako požadavek na vytvoření nové informace ve smyslu § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb.

Nad rámec informační povinnosti pak povinný subjekt žadateli sdělil, že dle sdělení Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR neřešilo toto pracoviště žádný případ související se zneužíváním výsluhových nároků.

K dotazu č. 10 „Na jakém postu pracuje nyní bývalý policejní prezident Vladi“.

Bývalý policejní prezident plk. Mgr. Vladislav Husák je ustanoven na služebním místě vrchní rada Policie České republiky Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 11. 4. 2023

vytisknout  e-mailem