Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Výslednost dopravně bezpečnostní akce zaměřené na rychlost

KRAJ - Kontroly probíhaly 8. a 12. srpna na středočeských silnicích a dálnicích. 

V uplynulém týdnu, konkrétně v pondělí 8. a v pátek 12. srpna 2022, se středočeští policisté zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce zaměřené především na kontrolu nejvyšší dovolené rychlosti. 

Hlavním cílem všech dopravně bezpečnostních akcí je ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a snížit nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti na našich silnicích.

Akce byla primárně zaměřená na kontrolu dodržování nejvyšší dovolené rychlosti, ale samozřejmě i na ostatní dodržování pravidel silničního provozu. Pozornost policisté věnovali i pátrání po osobách, věcech, odcizených vozidlech, zaměřili se i na problematiku nelegální migrace, jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog, ale i například na kontrolu technického stavu vozidla a kontrolu telefonování za jízdy.

Do dopravně bezpečnostní akce bylo ve Středočeském kraji zapojeno celkem 293 policistů, kteří zkontrolovali 1866 vozidel a motocyklů. Celkem zjistili 505 přestupků, kdy převážnou většinu z nich vyřešili na místě blokovou pokutou v celkové výši 240 tisíc Kč. Celkem 206 řidičů překročilo nejvyšší dovolenou rychlost, 9 řidičů před jízdou požilo alkohol a 5 řidičů užilo jiné návykové látky. Policisté se setkali s 57 řidiči, kteří za jízdy nepoužili bezpečnostní pás.

Cílem dopravně bezpečnostních není odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika, která s sebou nedodržování rychlosti a porušování dalších pravidel v silničním provozu přináší a má za následek každoročně tisíce dopravních nehod a mnoho zmařených lidských životů, proto v nich budeme i nadále pokračovat.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
18. srpna 2022
 

vytisknout  e-mailem