Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Výsledky víkendových kontrol

LITOMĚŘICKO – Tentokrát řidiče „trumfli“ chodci. 

Během víkendu proběhla také v litoměřickém okrese celorepubliková dopravně bezpečnostní akce zaměřená na dodržování pravidel silničního provozu. Při této akci se policisté více zaměřili na užívání alkoholu a jiných návykových látek před jízdou a během ní. Kontrolám a také finančnímu postihu neunikli ani chodci, kteří byli v sedmi případech přistiženi při chůzi za snížené viditelnosti mimo obec bez jakýchkoliv reflexních prvků.

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích má chodec pohybující se „mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením“ povinnost „mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích“. Použití reflexního prvku na oblečení zvyšuje viditelnost chodce ve tmě až na dvě stě metrů. Reflexní předměty je vhodné umístit nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu.

Buďte vidět, přežijeteBuďte vidět, přežijete

Během akce policisté zastavili 67 vozidel a zaevidovali 24 přestupků. Výše pokut vystoupala na 4 800 korun.

Pět kontrolovaných vozidel se nacházelo v nevyhovujícím technickém stavu, čtyři řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost, dva řidiči usedli za volant vozidla pod vlivem omamných a psychotropních látek, dva hříšníci nebyli během jízdy připoutáni bezpečnostními pásy a jednomu z řidičů chyběl doklad o zaplacení pojistného. V ostatních případech se jednalo např. o chybějící doklady či jiné porušení zákona.

Na policejní služebnu putovali dva řidiči, kteří řídili vozidlo přes vyslovený platný zákaz řízení všech motorových vozidel. Oba jsou nyní podezřelí ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Závažnějším jednáním čtyř řidičů se bude dále ve správním řízení zabývat příslušný úřad.

Litoměřice, 16. 12. 2019, nprap. Pavla Kofrová

tisková mluvčí KŘP Ústeckého kraje

oddělení tisku a prevence Litoměřice

tel.: +420 974 436 207

email: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem