Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Výsledky velikonoční dopravně bezpečnostní akce

KRAJ: Na jižní Moravě vzrostl počet podnapilých řidičů. 

Policisté se o prodlouženém víkendu zaměřili zejména na řidiče pod vlivem alkoholu, což je o velikonočních svátcích jeden z nejčastějších prohřešků. V rámci dopravně bezpečnostní akce, která probíhala od pátku až do úterního rána, jsme v Jihomoravském kraji přistihli 27 hříšníků, kteří nedali na opakovaná varování policistů a před jízdou požili alkohol. Oproti loňským Velikonocům je to nárůst o 8 případů. Dva řidiči pak usedli za volant pod vlivem omamných a psychotropních látek – vloni žádný. Opět se potvrdil alarmující trend, kdy v letošním roce vzrůstá počet podnapilých a zfetovaných řidičů na jižní Moravě o desítky procent.  
 
Celkem policisté zjistili 751 přestupků v dopravě (vloni 271), rozdali 697 pokut v celkové výši 428 400,- korun (vloni 240 pokut ve výši přes 120 000,- Kč). Překročení rychlosti tvořilo 211 ze zjištěných přestupků (vloni 25). Bezpečnostní pásy pak řidiči nepoužili v 73 případech (vloni 27). Chladné počasí nepřálo cyklistům, kterých vyrazilo minimum. Přesto jsme i u nich zjistili 4 dopravní přestupky, zatímco v loňském roce to byly 2. Policisté také využili svého oprávnění a v 5 případech uložili kauci v celkové výši 60 000,- korun (vloni jedna kauce ve výši 5 000,- Kč).
 
Do akce bylo nasazeno v průběhu prodlouženého víkendu přes 350 policistů hlavně z dopravní a pořádkové služby, zúčastnili se také dvě desítky kolegů cizinecké policie. Celkem jsme zkontrolovali čtyři a půl tisíce vozidel. Využili jsme i nová vozidla Volkswagen Passat, která se zaměřovala zejména na kontrolu rychlosti.
 
Co se týče nehodovosti, jihomoravští policisté naštěstí nemuseli o rizikovém prodlouženém víkendu řešit žádnou dopravní nehodu se smrtelnými následky. Vyjížděli jsme celkem k 41 nehodám (vloni 61). Dvě nehody měly těžké následky (vloni 6), 19 z nich pak skončilo lehkým zraněním (vloni 27).    
 
 
mjr. Petra Vedrová, 10. 4. 2012

vytisknout  e-mailem