Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Výsledky posledních prázdninových kontrol

MS kraj - také poslední prázdninový víkend uplynul ve znamení dopravních kontrol 

Jak již bylo avizováno uplynulý poslední prázdninový víkend byl ve znamení dopravních kontrol. V rámci celorepublikové dopravně bezpečnostní akce také naši policisté zvýšili dohled nad bezpečností silničního provozu. Kontroly proběhly na vytipovaných stanovištích v celém Moravskoslezském kraji. Do akcí byli zapojeni policisté služby dopravní a pořádkové policie krajského ředitelství, ostravského městského ředitelství a jednotlivých územních odborů. Na některých stanovištích je posílila také cizinecké policie.

Stěžejním zaměřením akce byla zejména kontrola dodržování maximální povolené rychlosti. Policisté ovšem kontrolovali také dodržování ostatních pravidel silničního provozu, jakými jsou např. technický stav vozidel nebo způsob jízdy. V jejich hledáčku bylo používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, kontrolovali také, zda řidiči mají u sebe doklady potřebné pro řízení motorových vozidel. Zkrátka, zaměřili se na důkladnou kontrolu obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích (z.č.361/2000 Sb.).

Celkové výsledky kontrol

Během trvání akce moravskoslezští policisté zkontrolovali celkem 3762 vozidel. Zjistili 655 přestupků, z nichž 599 vyřídili přímo na místě uložením blokových pokut a 56 oznámili příslušným úřadům k dalšímu projednání. Celková výše uložených pokut se vyšplhala na částku 342 200,- Kč. Tak jako v předchozích dopravně bezpečnostních akcích také zde bylo nejčastějším zjištěným přestupkem nedodržení maximální povolené rychlosti (309 řidičů). Z dalších porušení stojí za zmínku nevyhovující technický stav vozidel (celkem 88), jízda bez řidičského oprávnění nebo bez řidičského průkazu (celkem 8 řidičů). Dva řidiči sedli za volant po požití návykové látky a patnáct po požití alkoholu.

Dalšího závažného pochybení, kterého se řidiči dopustili, bylo nepoužití bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Přesto, že jsou jedním z důležitých prvků pasívní bezpečnosti vozidel, během akce policisté zjistili 40 osob, kteří během jízdy nebyli připoutáni a 2 děti nebyly převáženy v autosedačkách. Tato čísla jsou opravdu alarmující. Policisté byli znovu nemile překvapeni, že se stále najdou lidé, kteří jsou schopni v dnešním provozu riskovat zdraví nebo dokonce i životy nejen své, ale také svých nejbližších.

 

Závěrem

Z uvedených výsledků je více než zřejmé, že podobné akce, které mají v prvé řadě preventivní charakter, je nutno stále opakovat. Jejich hlavním smyslem je totiž řidičům a uživatelům vozidel neustále připomínat povinnosti vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, a tím v co nejvyšší možné míře snižovat rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků.


por. Mgr. Daniela Vlčková
3. 9. 2013

 

vytisknout  e-mailem