Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výsledky operace „Class“ předány na VSZ

Informujeme o ukončení vyšetřování, které bylo zahájeno v listopadu 2006 a vedlo k obvinění 25 osob. 

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování odeslali v tomto týdnu Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby 25 obviněných osob. Členové celkem šesti provázaně fungujících organizovaných skupin se měli dopustit trestných činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle ustanovení § 148 odst. 1, odst. 3, písm. a), odst. 4 trestního zákona, dílem dokonaný a dílem ve stádiu přípravy a také trestného činu porušení předpisů o nálepkách k označení zboží dle ustanovení § 148a odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 trestního zákona, dílem dokonaný a dílem ve stádiu přípravy. To, jak bylo rozpletení celé organizace obtížné, dokumentuje rozsah samotného návrhu na podání obžaloby, který zahrnuje 154 stran. Všem obviněným, z nichž je šest občanů České republiky a zbytek tvoří cizinci, hrozí tresty odnětí svobody v rozmezí od pěti do dvanácti let.

Jednání organizované skupiny spočívalo v tom, že tito lidé v letech 2005 až 2006 na území České republiky dovezli sušené neodřapíkované tabákové listy nebo surové tabákové neodřapíkované listy jako předmět, který není vybraným výrobkem podle zákona o spotřebních daních. Takto zpracované tabákové listy použili pro výrobu tabákových výrobků, a to cigaret nebo baleného tabáku, přičemž došlo ke vzniku povinnosti přiznat daň. Daň však nebyla odvedena a proto došlo ke zkrácení spotřební daně z tabákových výrobků. Dalším skutkem, který je těmto osobám kladen za vinu, je dovoz spotřebitelských balení řezaného tabáku ze Spolkové republiky Německo, přičemž obvinění si byli vědomi, že tímto protiprávním dovozem vzniká povinnost ve stanovené lhůtě přiznat a zaplatit daň. Zajímavá je i skutečnost, že osoby vykazovaly dovoz tabákových listů z Vietnamu do České republiky jako dovoz materiálu k likvidaci škůdců. Konečná škoda způsobená státu se blíží částce 0,5 miliardy korun. 

Ukončení vyšetřování navazuje na společnou tiskovou zprávu policie a celní správy zveřejněnou v listopadu roku 2006, jejíž zkrácenou podobu pro připomenutí připojujeme.

Společná informace Policie ČR a Celní správy ČR k akci „Class“  (listopad 2006)

V lednu roku 2006 zahájilo pražské celní ředitelství prověřování poznatků, že skupina osob ze Středočeského a Karlovarského kraje organizuje nelegální dovoz a výrobu cigaret na území ČR a následně tyto výrobky distribuuje na území ČR a EU, čímž dochází ke značným daňovým únikům. Do dalších šetření se ihned zapojila i Policie ČR. Na akci aktivně spolupracovali i celní orgány z ostatních členských států EU, zvláště SRN a Slovenska. V rámci prováděných úkonů bylo zjištěno, že do trestné činnosti je zapojeno větší množství osob z ČR a Asie, strukturovaných do 6 organizovaných skupin, které mezi sebou vzájemně kooperovaly při zajišťování dodávek tabáku a komponentů, výrobě a distribuci nelegálně vyrobených cigaret na trh v ČR a některých zemích EU. Na základě výsledků dosavadních šetření zahájila policie v součinnosti s celní správou dne 2. listopadu 2006 na 50 místech v České republice závěrečnou realizaci akce „Class“. V rámci této operace bylo při domovních prohlídkách a prohlídkách nebytových prostor na území středočeského, západočeského a severočeského kraje do současné doby zajištěno přes 400 tun tabáku, velké množství komponentů pro výrobu cigaret a přes 29 milionů ks vyrobených cigaret různých značek. Rovněž byla zajištěna dvě kompletní strojní zařízení pro strojovou výrobu cigaret, dále tiskařské stroje, na kterých byly tisknuty cigaretové krabičky a větší množství zařízení pro úpravu tabáku a přípravu komponentů. Vyšetřovacím pokusem bylo prokázáno, že jedna ze zajištěných linek dosahovala výrobní kapacity až 2000 ks cigaret za minutu. Při úkonech trestního řízení bylo zadrženo 81 osob, z nichž na 20 byla uvalena vazba. Na akci se podílelo 350 celníků a 450 příslušníků Policie ČR. Předběžný únik na spotřebních daních přesahuje částku 400 milionů korun. Zajištěným zbožím lze naplnit 50 kamionů.

Ve své době se jednalo o největší realizaci proti pachatelům, kteří ve velkém množství dováželi, vyráběli a prodávali tabákové výrobky, často pod falešným označením renomovaných výrobců. To, že je tato trestná činnost stále v popředí zájmu organizovaných skupin dokazuje i fakt, že od té doby provedla policie společně s celní správou další dvě velké realizace („COOL“ a „ASTOR“), během nichž bylo také zadrženo a obviněno mnoho osob a zajištěny desítky tun tabáku, tabákových výrobků a strojní vybavení. Poměrně zajímavý je vysoký podíl cizích státních příslušníků na této trestné činnosti, přičemž občané České republiky zaujímají v hierarchii těchto organizací spíše podřadnou roli.

V rámci provádění úkonů trestního řízení bylo vyslechnuto více než 100 osob, bylo zpracováno mnoho znaleckých posudků (např. z oblasti DNA, pravost platidel a cenin, biologie, strojírenství, ekonomiky, apod.), byla vyžádána stanoviska tabákových společností, jejichž napodobované výrobky byly během domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor nalezeny. Policisté a znalci provedli také vyšetřovací pokusy na dvou výrobních linkách. Všech 25 obviněných bylo vzato do vazby, přičemž poslední z nich opustil vazební věznici v létě tohoto roku. Vyšetřování bylo časově i finančně velmi náročné, neboť bylo třeba přibrat mnoho tlumočníků, kteří překládali obsahy jak výpovědí, tak zajištěných listinných důkazů. Přesto se po necelých dvou letech povedlo vyšetřování úspěšně uzavřít a předat Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze s návrhem na podání obžaloby.

kpt. Mgr. Roman Skřepek
      vrchní komisař

vytisknout  e-mailem