Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výsledky kontroly týkající se střetu zájmů bývalých zlínských funkcionářů

Kontrola nezjistila pochybení. 

V návaznosti na negativní informace, které se vyskytly v médiích v souvislosti s bývalým ředitelem Krajského ředitelství policie Zlínského kraje plk. Ing. Bedřichem Koutným a jeho náměstkem plk. JUDr. Jaroslavem Vaňkem, nařídil policejní prezident plk. Tomáš Tuhý důkladnou kontrolu. Údajný střet zájmů se nepotvrdil.

Ve dnech 3. a 4. července 2014 byla prostřednictvím Českého rozhlasu Radiožurnálu a následně dalšími sdělovacími prostředky zveřejněna informace o údajném střetu zájmu příslušníka Policie ČR plk. JUDr. Jaroslava Vaňka, bývalého náměstka ředitele Krajského ředitelství policie Zlínského kraje. Střet zájmů média spatřovala v tom, že plukovník Vaněk pro hokejový klub, jehož je prezidentem, získal zdarma budovu v Brumově-Bylnici od podnikatele, od kterého předtím policie koupila dvě patra objektu v centru Zlína za více než 80 milionů korun.

Policejní prezident ihned nařídil vnitřní kontrolu, kterou se až do současnosti zabýval odbor vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR. Zaměřil se na dvě oblasti:

1/ na koupi dvou pater nemovitosti v budově nynějšího Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, na adrese T. G. Masaryka 5637 ve Zlíně, kterou zrealizovalo Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje (nakupující) a společnost Obchodní centrum Zlín (prodávající),
2/ na následné darování objektu bývalého obchodního centra v Brumově-Bylnici hokejovému klubu, jehož prezidentem je bývalý náměstek krajského ředitele Jaroslav Vaněk.

Pracovníci odboru vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR nezjistili žádná konkrétní pochybení příslušníků Policie ČR při nákupu nynějšího sídla krajského ředitelství policie, které by mělo za následek nákup nemovitosti za nepřiměřenou cenu. V souvislosti s nákupem byl k dispozici znalecký posudek soudní znalkyně, která odhadla cenu předmětné nemovitosti na více než 91 milionů korun, přičemž dvě patra nemovitosti Krajské ředitelství policie Zlínského kraje koupilo za 88 milionů korun. Šlo o cenu, která zahrnovala jak nákup, tak i zevrubnou rekonstrukci objektu.

Uvedený prodej nemovitosti byl již dříve předmětem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu a ani on nezjistil žádné nedostatky.

Ze získaných údajů je zřejmé, že se plk. Vaněk a zmiňovaný podnikatel – bývalý majitel objektu v Brumově-Bylnici – delší dobu znali. Kontrola však neprokázala, že by se to promítlo do jednání o uzavření smlouvy o koupi nemovitosti Krajským ředitelstvím policie Jihomoravského kraje a následného darování nemovitosti hokejovému klubu, resp. že by darování nemovitosti souviselo se zprostředkováním nákupu zrekonstruovaného objektu pro Krajské ředitelství policie Zlínského kraje. Smluvní podmínkou darování bylo, že užívání a výnosy z nemovitosti budou využity výhradně k rozvoji mládežnického sportu.
 
2. září 2014, plk. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem