Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Výsledky dopravní akce

Ms kraj - zaměřené na požívání návykových látek u řidičů 

Policisté se ve dnech 22. a 23. 10. 2020 zaměřili při dopravně bezpečnostní akci na dodržování všech ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, především ale na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Aktuální dopravní akce proběhla na území celého kraje a zúčastnili se jí tak policisté jednotlivých územních odborů, Městského ředitelství policie Ostrava a odboru služby dopravní policie krajského ředitelství.

Policisté ze služby dopravní i pořádkové policie zkontrolovali v průběhu dvou dnů celkově 2 645 vozidel. Policisté zjistili 407 dopravních přestupků, přičemž 373 z nich vyřídili v příkazním řízení (v souhrnné výši přes 160 300 korun). Příslušnému správnímu orgánu oznámili 34 přestupků.

Při pohledu na konkrétní porušení dopravních předpisů zjistíme, že 12 řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholických nápojů a u 11 řidičů byly zjištěny návykové látky. Překročení povolené rychlosti zjistili policisté v 11 případech. Tři desítky osob nepoužilo bezpečnostní pásy. Dále, nevyhovující technický stav mělo 33 vozidel a bez takzvané dálniční známky (tedy bez uhrazení časového poplatku) užili zpoplatněný úsek komunikace 8 řidičů. Při akci také policisté vypátrali 5 hledaných či pohřešovaných osob.

Památka zesnulých

Policisté se také v následujícím období „Památky zesnulých“ budou věnovat kontrolám dodržování pravidel silničního provozu, veřejného pořádku, majetku a opatření spojených s nouzovým stavem.

Preventivní rady v návaznosti na lidově řečeno Dušičky jsou od policejních preventistů uvedeny v odkaze https://www.policie.cz/clanek/pamatka-zesnulych-716938.aspx.

Dále také pro věkově starší občany, kteří mohou vyrážet do silničního provozu v tuto dobu ve větší míře, než obvykle, najdete rady v preventivním videu s názvem „Seniorské posádce poradí náš porfadce“ a v níže uvedeném odkaze jsou i další videa zaměřená na viditelnost  a bezpečnost v silničním provozu – odkaz https://www.youtube.com/playlist?list=PL7q4z0ZRpaLBLvhCrDvKKnEO-TAtCVoHx.

V tuto nelehkou dobu apelujeme na občany, aby dodržovali vládní opatření v souvislosti se současnou epidemiologickou situací v naší zemi. Nezapomínali, že venku musíme nosit roušky, navíc je povoleno pobývat na veřejně přístupných místech nejvýše v počtu dvou osob s výjimkou členů domácnosti.

mjr. Bc. Pavla Jiroušková

       27. 10.2020

vytisknout  e-mailem