Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Výsledky dopravní akce

Ms kraj: Společné nasazení AUTO – TEAMU 

Jak jsme informovali, ve čtvrtek i pátek minulého týdne proběhlana území Moravskoslezského kraje dopravní akce. Policisté se zaměřili především na dodržování povolené rychlosti, nesprávné předjíždění a způsob jízdy. Jednalo se o společné nasazení AUTO – TEAMU. Akce byla pod taktovkou moravskoslezských dopravních policistů a zúčastnili se jí dále kolegové z krajských ředitelství Olomouckého, Zlínského, Jihomoravského, Pardubického a Královehradeckého kraje. Hlídky byly přítomny na dálnici, komunikacích I. tříd a na vytipovaných, velmi frekventovaných místech v obcích po celém Moravskoslezském kraji.

Téměř 120 policistů ze služby dopravní i pořádkové policie zkontrolovalo v průběhu akce celkově 1 110 vozidel. Policisté zjistili 470 dopravních přestupků, přičemž 446 z nich vyřídili v příkazním řízení (v souhrnné výši přes 347 000 korun). Příslušnému správnímu orgánu oznámili zbývající přestupky.

Při pohledu na konkrétní porušení dopravních předpisů zjistíme, že 294 řidičů překročilo povolenou rychlost jízdy a 3 řidiči usedli za volant pod vlivem alkoholických nápojů. Nevyhovující technický stav mělo 13 vozidel, bezpečnostní pásy nepoužili 3 řidiči. Chodci se dopustili 2 přestupků. Bez takzvané dálniční známky (tedy bez uhrazení časového poplatku) užilo zpoplatněný úsek komunikace 14 řidičů.

por. Mgr. Soňa Štětínská 
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence, 17. června 2019

-------------------------         původní zpráva z 14. června 2019    ------------------------------

Dopravní akce, společné nasazení AUTO – TEAMU

Dnes i včera probíhala na území Moravskoslezského kraje dopravní akce. Policisté se zaměřili především na dodržování povolené rychlosti, nesprávné předjíždění a způsob jízdy.

Jednalo se o společné nasazení AUTO – TEAMU. Tento pracovní tým je celorepublikový, tvoří ho policisté ze všech krajských ředitelství. Policisté zajišťují pravidelný, efektivní dohled na silniční provoz na dálnicích, rychlostních silnicích a dalších vybraných komunikacích s cílem eliminovat protiprávní jednání účastníků silničního provozu, které vážně ohrožuje bezpečnost a plynulost silničního provozu.

Aktuální akce byla pod taktovkou moravskoslezských dopravních policistů a zúčastnili se jí dále kolegové z krajských ředitelství Olomouckého, Zlínského, Jihomoravského, Pardubického a Královehradeckého kraje. Hlídky byly přítomny na dálnici, komunikacích I. tříd a na vytipovaných, velmi frekventovaných místech v obcích po celém Moravskoslezském kraji. Policisté disponovali měřicí technikou - na pevných stanovištích užívali ruční radary, měli samozřejmě také vozidla vybavená měřiči rychlosti, disponovali dalekohledy a podobně, v terénu byli rovněž policisté na služebních motocyklech…

Policisté se zaměřili nejen na dodržování povolené rychlosti, nesprávné předjíždění a způsob jízdy, ale na dodržování všech ustanovení zákona o silničním provozu, a to nejen u řidičů, ale také u chodců či cyklistů. Jednalo se o akci rozsáhlejšího charakteru, jejíž výsledky budou k dispozici v pondělí.

Dopravní nehodovost v kraji

Policisté zaznamenali v od ledna do konce května letošního roku v Moravskoslezském kraji celkem 3991 dopravních nehod. Zemřelo při nich 17 osoby, 57 osob bylo zraněno těžce a 750 lehce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je pokles u počtu osob těžce zraněných (- 24) a lehce zraněných (- 86), naopak nárůst je u celkového počtu dopravních nehod (+ 42). U počtu osob usmrcených není rozdíl.

Pokud porovnáme dny v týdnu, je situace následující:
úterý      –   677
pátek     –   651
čtvrtek   –   616
pondělí  –   609
středa    –   603
neděle   –   365
sobota   –   470

Zjištěná požití alkoholických nápojů u viníků nehod

Policisté zjistili požití alkoholických nápojů u viníků dopravních nehod ve 140 případech. Při těchto nehodách byly 2 osoby zraněny těžce a 50 lehce.

Hlavní příčiny a druhy dopravních nehod

*  nesprávný způsob jízdy 2160 nehod; zemřelo při nich 5 osob, 22 osob bylo zraněna těžce a 276 lehce
*  nepřiměřená rychlost 507 nehod; zemřelo při nich 8 osob, 9 osob bylo zraněno těžce a 138 lehce
*  nedání přednosti v jízdě 402 nehod; zemřely při nich 2 osoby, 13 osob bylo zraněno těžce a 190 lehce

Co se týká druhu nehod, pomyslné první místo obsadily srážky s jedoucím nekolejovým vozidlem (1032), následují srážky s vozidly zaparkovanými, odstavenými (919), srážky s pevnou překážkou (906) a srážky s lesní zvěří (660).

Policisté evidují 18 srážek s tramvají a 23 srážek s domácí zvěří.

por. Mgr. Soňa Štětínská
14. 6. 2019

vytisknout  e-mailem