Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Výsledky dopravně bezpečnostní akce TISPOL

KRAJ - BEROUNSKO - Nákladní a autobusová doprava. 

Po celém území České republiky probíhala v minulém týdnu od 9. do 15. února 2015 dopravně bezpečnostní akce s organizací TISPOL, při které policisté kontrolovali dodržování pravidel silničního provozu a především se při této dopravní akci zaměřili na kontroly nákladní a autobusové dopravy.
 
Policisté ze všech územních odborů Středočeského kraje se zapojili do této celorepublikové bezpečnostně dopravní akce s organizací TISPOL. V rámci kontrolní činnosti na pozemních komunikacích při tomto dopravním opatření policisté zkontrolovali celkem 1 074 motorových vozidel, z toho byla provedena kontrola  504 nákladních vozidel a 15 autobusů. Po dobu provádění kontrolní činnosti při celé dopravně bezpečnostní akci bylo zjištěno 251 přestupků, z nichž 222 přestupků bylo vyřešeno na místě uložením blokové pokuty v celkové výši 121 700,- Kč a dále bylo 29 přestupků oznámeno správním orgánům.
 
Nejčastějšími dopravními přestupky celkem:
 
- nevyhovující technický stav                            67
- porušení zákona č. 111/1994Sb.                     47
- vozidla bez dálniční známky                            25
- nepoužití bezpečnostních pásů                       22
- nedodržení bezpečnostních přestávek           21
- uložení kauce dle zákona č. 111/1994Sb.       19
- uložení kauce dle zákona č. 361/200 Sb.          1
- nedodržení rychlosti                                        19
- požití alkoholických nápojů                                3
- požití návykových látek                                     1
- přestupky chodců                                              3
  
Z celkového počtu kontrolovaných motorových vozidel bylo zkontrolováno 302 nákladních vozidel českých dopravců a 208 zahraničních dopravců. V 65 případech bylo u řidičů nákladní dopravy zjištěno porušení zákona a 4 řidičům byla zakázána další jízda. Ve 3 případech byl zjištěn alkohol, u 39 řidičů bylo nesprávné používání tachografů a v 9 případech neoprávněná manipulace s kontrolním zařízením a paměťovými kartami, ve 23 případech nebyly dodrženy bezpečnostní přestávky a doba řízení. Dále u 34 nákladních vozů byl nevyhovující technický stav a v 6 případech byl nesprávně zajištěn náklad při přepravě.
 
Při autobusové dopravě byla provedena kontrola 8 řidičů vnitrostátní dopravy a  u 7    řidičů mezinárodní dopravy. Ve 2 případech bylo zjištěno porušení zákona, 1 řidič nedodržel čas odpočinu a bezpečnostní přestávku a u 1 autobusu byl nevyhovující technický stav.
 
V rámci této dopravně bezpečnostní akce policisté zjistili jednoho pachatele trestné činnosti a byla vypátrána jedna osoba z hledaných a pohřešovaných osob.
 
Při kontrolní činnosti policisté dohlíželi na plynulost a bezpečnost silničního provozu. Dopravně bezpečnostní opatření s organizací TISPOL bylo tentokrát především zaměřeno na kontrolu autobusové a nákladní dopravy a dodržování sociálních předpisů v dopravě. V průběhu dopravních akcí policejní hlídky se taktéž zaměřily na dodržování pravidel silničního provozu a současně prováděly kontroly na pátrání po osobách a odcizených vozidlech a věcech. Jedním z hlavních cílů dopravního opatření bylo snížit počet dopravních nehod a nekázeň některých řidičů na pozemních komunikacích Středočeského kraje.
 
Celá dopravně bezpečnostní akce s organizací TISPOL probíhala v různých časových rozmezích, a to jak během dne, tak i v nočních a brzkých ranních hodinách. Policejní hlídky byly rozmístěny na vytipovaná pevná stanoviště po územích všech okresů Středočeského kraje, kde vykonávaly kontrolní činnost. Do dopravních akcí byly zapojeny i pohyblivé motorizované policejní hlídky, které monitorovaly pohyb účastníků silničního provozu. Samozřejmě, že především na rychlostních komunikacích a dálnicích byla využita speciální služební vozidla značek VW Passat a Škoda Superb.
 
Do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce s organizací TISPOL bylo v době konání probíhající akce celkem nasazeno sto sedmdesát policistů ze všech územních odborů, z dopravního oddělení silničního dohledu a dálničních oddělení Středočeského kraje.
 
Policisté v těchto dopravně bezpečnostních akcích budou v teritoriu Středočeského kraje nadále pokračovat i v následujících dnech, a to nejen v rámci celorepublikové akce s organizací TISPOL.
 
Dopravní policisté z Berouna zapojeni do akce TISPOL 
napsali o nás:
 
http://berounsky.denik.cz/zpravy_region/policiste-se-zamerili-na-ridice-nakladnich-vozu-a-autobusu-20150213.html
 
http://berounsky.denik.cz/zpravy_region/ridic-nemel-doklad-o-povinne-prestavce-zaplatil-tisic-korun-20150220.html
 
nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR Kladno
17. února 2015   

vytisknout  e-mailem