Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Výsledky dopravně bezpečnostní akce

ÚSTECKÝ KRAJ - Rychlost jízdy a absence bezpečnostních pásů 

Konec prázdnin se nezadržitelně blíží, a tak se během posledního srpnového víkendu policisté opět zaměřili na dodržování pravidel silničního provozu v rizikových místech. Do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce nazvané "Konec prázdnin", se na území Ústeckého kraje zapojilo 132 policistů, kteří svou pozornost zaměřili především na dodržování nejvyšší povolené rychlosti, zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek před jízdou a během ní a také na kontrolu technického stavu vozidel. Policisté se mimo řidičů motorových vozidel zaměřili také na chování chodců a cyklistů, kteří jsou v případě dopravní nehody zvlášť ohroženou skupinou.

V rámci dopravní akce zkontrolovali policisté 811 vozidel a zjistili 333 případů porušení zákona. Téměř poloviny případů, konkrétně 149 přestupků spáchali řidiči, kteří nerespektovali zákonem stanovenou nejvyšší povolenou rychlost. Čtyřicet jedna osob nebylo za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem a ve dvou případech nebyl použit předepsaný zádržný systém. Patnáct řidičů se s vozidlem vydalo na dálnici, ačkoliv neměli platnou dálniční známku, a dalších třicet čtyři řidičů vyrazilo na silnice, přestože jejich vozidlo nesplňovalo technický stav. Během silničních kontrol byl u osmi řidičů zjištěn alkohol v dechu a ve dvou případech přítomnost návykové látky v těle. Tři řidiči drželi za jízdy telefon v ruce, jedna osoba si sedla za volant, i když nebyla držitelem příslušného řidičského oprávnění. Mezi další prohřešky patřilo nepředložení dokladu o povinném pojištění vozidla nebo překročení hmotnosti vozidla. Celkem policisté udělili 294 blokových pokut v částce 191 300 korun a 39 přestupků bylo oznámeno na příslušný správní orgán k dalšímu projednání.

Příchodem začátku nového školního roku se do lavic vrátí opět velké množství dětí, a zároveň provoz na silnicích bude značně houstnout.  Žádáme  tímto všechny účastníky silničního provozu, aby v nadcházejících dnech dbali zvýšené pozornosti a opatrnosti.

29. srpna 2022
por. Bc. Pavla Mašínová
oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

Odkazy do noveho okna

pokyn k zastavení

pokyn k zastavení 

Detailní náhled

silniční kontrola

silniční kontrola 

Detailní náhled

kontrola vozidla

kontrola vozidla 

Detailní náhled

dechová zkouška

dechová zkouška 

Detailní náhled

úvodní

úvodní 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem