Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Policisté se zaměřili na chodce

TEPLICKO - Za snížené viditelnosti kontrolovali, zda mají reflexní prvky. 

     Tepličtí dopravní policisté se včera v ranních a dopoledních hodinách v rámci dopravně bezpečností akce zaměřili na chodce, kteří jsou při současném sychravém počasí a v období snížené viditelnosti zvláště zranitelnými účastníky silničního provozu. V souvislosti s tímto obdobím a v návaznosti na nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti s účastí chodců v podzimních a zimních měsících v minulých letech se policisté zaměřili zejména na pohyb chodců za snížené viditelnosti na pozemních komunikacích mimo obec. V takovém případě má chodec zákonem danou povinnost mít na sobě prvky z retro reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.

     Dohled proto směřovali především na riziková místa, kde podle předchozích zkušeností předpokládali pohyb chodců na pozemní komunikaci, především se soustředili na oblast průmyslové zóny, kam často chodí zaměstnanci ještě za tmy. V průběhu akce policisté oslovili přes dvě desítky chodců, kterým rozdali předměty z reflexních materiálů. Dva lidé se pohybovali na neosvětlené pozemní komunikaci, aniž by na sobě měli reflexní prvky, oběma byly uloženy blokové pokuty ve výši 300 korun.

     Jen v průběhu uplynulých několika týdnů došlo v Teplicích ke třem nehodám, kdy se vozidlo srazilo s chodci, při těchto nehodách byly vážně zraněny 4 osoby.  

     Dne 12. října 2019 v 19:05 hod. v Teplicích, ul. Masarykova na vyznačeném přechodu pro chodce došlo ke střetu osobního vozidla a chodce, který s podezřením na vážné zranění hlavy převezen do nemocnice

     K dalšímu střetu s chodcem došlo  9. listopadu 2019 v 16:35 hod. v Teplicích na stejné křižovatce ulic Masarykova třída a U vlastního krbu. Řidič osobního vozidla nedal přednost nezletilému chlapci, který  šel po značeném přechodu pro chodce a s podezřením na těžké zranění byl převezen na ošetření.

     O tři dny později (12. listopadu 2019 v 05:25 hod). v Teplicích, za křižovatkou s ul. Masarykova a U Červeného kostela došlo na vyznačeném přechodu pro chodce ke střetu osobního auta a dvou mladých žen, které utrpěly zranění vyžadující převoz do nemocnice.

     Tyto nehody se staly ve městě, kde povinnost nosit reflexní prvky není zákonem stanovena. Proto apelujeme i na chodce, kteří se pohybují v obcích a to zvlášť za snížené viditelnosti, aby i ve městech a vesnicích používali reflexní prvky, aby co nejvíce eliminovali riziko  kolize a chránili tak svůj život a zdraví.

27. 11. 2019, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem