Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Výsledky DBA Alkohol a drogy

Jihočeský kraj - Policisté se zaměřili na silnice v kraji. 

Minulý pátek se jihočeští policisté zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce ve spolupráci s mezinárodní společností ROADPOL, pod názvem „Alkohol a drogy“, kdy jejím cílem bylo snížení dopravní nehodovosti pod vlivem návykových látek řidiči motorových a nemotorových vozidel.

Do akce se zapojilo bezmála 140 strážců pořádku z řad pořádkové a dopravní policie, kdy během 24 hod. zastavili a zkontrolovali 1167 vozidel. Přitom zjistili 134 přestupků.

V 25 případech nedodrželi řidiči předepsanou rychlost v jízdě, v 11 případech usedli řidiči za volant či řídítka pod vlivem alkoholu a ve 2 případech po vlivem drog.

V 6 případech jsme zjistili používání telefonu nebo jiného hovorového zařízení během jízdy, ve 20 případech se přepravované osoby nepřipoutali bezpečnostním pásem. Strážci zákona zjistili u 9 vozidel nevyhovující technický stav.

V letních měsících a v horkých dnech sice zdravotníci doporučují průběžné doplňovat tekutiny, aby se zabránilo dehydrataci, kolapsu organismu a nebezpečí nehodovosti. V žádném případě se však neuchylujte k nápojům s obsahem alkoholu. Alkohol a jiný psychotropní látky prokazatelně snižují rozpoznávací schopnosti, mohou vytvářet pocit, že se vám nemůže nic stát a vaše sebevědomí se zvyšuje. Realita je však jiná a mnoho mužů a žen, kteří měli tento pocit, už nemohou usednout za volant!

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

22. června 2021

vytisknout  e-mailem