Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Vyškovský policista získal titul Gentleman silnic

VYŠKOVSKO: Policista zachránil dva mladé lidi z hořícího auta. 

V úterý 29. července dopoledne na pobočce České pojišťovny v Brně byl předán již 98. titul Gentleman silnic. Jde o je společný projekt České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Stává se jím ten, kdo osobně přispěje k záchraně života nebo jiným způsobem pomůže ostatním při závažné dopravní nehodě. Tento titul získal policista prap. Jakub Štaffa, který se na vyškovském dopravním inspektorátu věnuje šetření dopravních nehod. Ocenění převzal z rukou krajského ředitele Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje plk. Ing. Leoše Tržila a zástupkyně České pojišťovny Mariky Nicajasové z oddělení komunikace.

Policista, v té době mimo službu, zachránil loni na podzim při dopravní nehodě na Prostějovsku dva mladé životy-teprve šestnáctileté dívky a devatenáctiletého řidiče.. V sobotu 16. listopadu krátce po poledni jel Jakub Štaffa ve svém osobním autě z obce Konice do Prostějova. Na silnici před ním se čelně srazila dvě vozidla a jedno z nich začalo hořet. Díky pohotové reakci se policistovi podařilo zabránit střetu s dalšími vozidly. Okamžitě pak běžel k havarovanému autu a přímo z hořící felicie, u které se navíc zablokovaly dveře, vyprostil zraněnou spolujezdkyni a za pomoci dalšího účastníka nehody i těžce zraněného řidiče. Díky jeho rychlému a rozhodnému zásahu oba mladí lidé nehodu přežili.

Nejde však o první vyznamenání, které osmadvacetiletý policista za svůj čin získal. Prezident České republiky mu v březnu v prostorách Pražského hradu předal Zlatý záchranářský kříž. Policejní prezident ocenil jeho hrdinský čin již v prosinci loňského roku udělením medaile „Za statečnost.“

por. Mgr. Alice Musilová, 29.7. 2014

Odkazy do noveho okna

Gentleman 1

Gentleman 1 

Detailní náhled

Gentleman 2

Gentleman 2 

Detailní náhled

Gentleman 3

Gentleman 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem