Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Vyšetřovatelé obvinili muže ze znásilnění nezletilých holčiček

KRAJ: K objasnění případů přispěla genetická expertiza. 

Kriminalistům z 2. oddělení Odboru obecné kriminality se ve spolupráci s experty z Odboru kriminalistické techniky a expertiz podařilo objasnit tři případy znásilnění a pokusů znásilnění nezletilých holčiček, ke kterým došlo v letech 2006, 2009 a 2010 na různých místech jižní Moravy. Minulý týden zadrželi důvodně podezřelého devětadvacetiletého, dosud netrestaného muže z Brněnska, který se ke spáchání všech tří případů přiznal.
Poprvé se útoku na nezletilou dívku dopustil jednoho prosincového odpoledne roku 2006 na Znojemsku. Tehdy třináctiletou školačku zachránil její pejsek, se kterým byla venku a který útočníka pokousal do nohy. Pachatel svého jednání zanechal a z místa utekl. Kriminalisté na místě zajistili stopy a začali prověřovat veškeré informace, které by mohly vést ke ztotožnění neznámého útočníka. Získané poznatky však k pachateli pokusu znásilnění nevedly. V květnu 2009 se mladík vydal opět na Znojemsko, kde se mu znásilnění tehdy devítileté holčičky, kterou vlákal do auta, bohužel podařilo dokonat. Kriminalisté zajistili na oblečení poškozené biologický materiál, jeho porovnání v databázi však ani v tomto případě nevedlo k ustanovení pachatele. Potřetí zaútočil mladík v listopadu 2010 v obci na Brněnsku, kde si vyhlédl teprve osmiletou holčičku. Ta se vracela ze školy, když ji pachatel vlákal do svého vozu. Dívence se však podařilo z auta utéct a doma se svěřila rodičům. Následovalo intenzivní šetření kriminalistů, vytěžování svědků, do pátrání po neznámém muži v autě byla prostřednictvím sdělovacích prostředků zapojena i veřejnost. Pachatel však spravedlnosti i nadále unikal.
 
Díky zajištěnému a uschovanému biologickému materiálu se všechny tři případy podařilo objasnit v minulých dnech. Pachateli jsme v souvislosti s podezřením, že se dopustil jiné násilné trestné činnosti, provedli bukální stěry a odebraný vzorek DNA jsme porovnali s uschovanými stopami z neobjasněných případů. Provedená genetická expertiza potvrdila shodu srovnávaných vzorků a kriminalisté si tak pro nic netušícího pachatele přišli domů. Po dalších provedených úkonech jej vyšetřovatelé obvinili z trestného činu znásilnění a pokusu znásilnění, za který mu v tomto případě (skutku se dopustil na osobě mladší 15 let) hrozí trest odnětí svobody až na dvanáct roků. Na verdikt soudu si obviněný počká ve vazbě.    
 
 
mjr. Petra Vedrová, 5. 9. 2013
 
Zvukový záznam: znásilnění_0509.mp3

vytisknout  e-mailem