Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vyšetřování pádu nákladní lanovky se blíží ke konci

TRUTNOVSKO - Před dvěma lety se odehrála ve Špindlerově Mlýně tragédie. 

Po dvou letech se blíží ke konci vyšetřování tragédie, ke které došlo .

Dne 29.11.2013 ve Špindlerově Mlýdně před osmou hodinou večer prasklo tažné lano nákladní lanovky vedoucí k horské chatě. V tu chvíli ale v přepravní kleci určené výhradně pro přepravu zásob a zavazadel byli kromě nákladu i tři dospělí a dvě děti ve věku 11 a 5 let.

Všichni po pádu plošiny z výšky zhruba 10 metrů utrpěli velmi vážná zranění, osmatřicetiletý muž na následky zranění zemřel. Dvě ženy a obě děti byly po dlouhou dobu v péči lékařů.

Jako první vyšetřovatel zahájil trestní stíhání rodičů zraněných dětí, a to pro přečin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Ženu Okresní soud v Trutnově uznal vinou, ale ze zákonných důvodů upustil od jejího potrestání. Obvinění zemřelého muže bylo samozřejmě zastaveno.

Trestní stíhání bylo současné době rozšířeno na další osobu. Tou je nyní také 45letý provozovatel lanovky, kterého vyšetřovatel obvinil ze spáchání trestných činů usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

Kriminalisté zadali z důvodu řádného vyšetření události vypracování množství znaleckých zkoumání, odborných zpráv a vyjádření. Kromě znalců v oborech zdravotnictví, odvětví soudního lékařství a znalců v oboru strojírenství se k věci vyjádřil i soudní znalec z oboru kriminalistka, odvětví defektoskopie, metalografie a technická diagnostika. Spisový materiál obsahuje rovněž vyjádření drážní inspekce i potřebné náležitosti k projektu na stavbu nákladní lanovky.

Ze všech provedených procesních úkonů a zajištěných důkazů je zřejmé, že provozovatel, který je zároveň i strojníkem lanovky, nedbal, že se jedná o nákladní lanovku, typu lehké lesní lanové dráhy, jejímž účelem bylo zajištění celoročního provozu chaty, její zásobování potravinami a odvoz komunálního odpadu. O zákazu přepravy osob nebylo v prostoru dolní stanice umístěné žádné upozornění a z provedeného dokazování vyšlo najevo, že i v minulosti se v několika případech osoby na lanovce přepravovaly. Z vyšetřování je také zřejmé, že provozovatel neprováděl povinné kontroly lanového zařízení a o kontrolách nevedl povinnou evidenci. Zajištěné lano vykazovalo dle znalců vysoký stupeň opotřebení, které se vyvíjelo v průběhu několika let. Vlivem tohoto opotřebení a přetížení nosnosti došlo k jeho přetržení a pádu přepravní klece.

Obviněnému muži v případě uznání viny před soudem hrozí trest odnětí svobody od jednoho do šesti let.  
mjr. Mgr. Ivana Ježková
20. 11. 2015, 12:00

vytisknout  e-mailem