Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyšetření přítomnosti alkoholu u řidiče

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požádala o následující informace: 

„Na základě Zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb. Vás žádám o sdělení aktuálních postupů při provádění dechové zkoušky.
Z dohledaných dokumentů jsem našla tuto poskytnutou informaci:
https://www.policie.cz/clanek/provadeni-dechovych-zkousek-v-souvislosti-s-dohledem-na-bezpecnost-a-plynulost-provozu-na-pozemnich-komunikacich.aspx.
Prosím o sdělení, zda zodpovězený dotaz kompletně odpovídá způsobu provádění v roce 2022 a případně úpravu a aktualizaci údajů.
Zejména žádám o sdělení bodu b) a to je způsob provádění dechové zkoušky, zda tento popsaný způsob je nyní standardním postupem i nyní.“

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a k poskytnuté a zveřejněné informaci z roku 2010: https://www.policie.cz/clanek/provadeni-dechovych-zkousek-v-souvislosti-s-dohledem-na-bezpecnost-a-plynulost-provozu-na-pozemnich-komunikacich.aspx, k jednotlivým bodům žadatelce sdělila:

  • K bodu a) zde došlo pouze k formální aktualizaci předložením nového odborného posudku Státního zdravotnického ústavu, aktualizovaná odpověď tedy zní; Hygienická nezávadnost náustku je zaručena neprodyšným obalem jednotlivých kusů, v němž jsou náustky dodavatelem distribuovány. Nezávadnost náustku je doložena odborným posudkem Státního zdravotnického ústavu, vydaném pod značkou SZÚ 1319/2016 EX160480 ze dne 5.5.2016. Státnímu zdravotnickému ústavu byla dodavatelem dále předložena níže uvedená dokumentace:

1) UL Prospector - Technický list produktu - polypropylen Bormed RF825MO
2) TUV Rheindlad - Investigation Report B0353/15 (5.2.2016) - Irritation Test (Intracutaneous Reactivity) with Mouthpiece standard
3) TUV Rheindlad - Investigation Report B0352/15 (23.10.2015) - Cytotoxicity Investigations - Mouthpiece standard
4) BMP - Investigation Report B0485/14 (24.2.2015) - Irritation Test (Intracutaneous Reactivity) with Mouthpiece standard with valve
5) BMP - Investigation Report B0484/14 (22.12.2014) - Cytotoxicity Investigations - Mouthpiece standard with valve
Hygienickou nezávadnost konkrétního náustku lze na místě ověřit pouze podle celistvosti neprodyšného obalu. Jednotlivé obaly nejsou označovány žádným unikátním kódem.

  • K bodu b) zde je nutno doplnit informaci, že podle provedení měřícího přístroje, do něhož se dá náustek nasadit z pravé nebo levé strany (provedení Standard) nebo ze shora (provedení Classic), obsluha přístroje vyjme náustek z obalu. Z hygienických důvodů ponechá část náustku, která přijde do styku s ústy, chráněnou obalem tak dlouho, než bude náustek pevně nasazen. Na závěr se odstraní zbytek ochranného obalu. Kontrolovaná osoba pak přes náustek provede výdech do přístroje.
  • K bodu c) zde došlo k doplnění informace, že došlo ke změně, kdy výrobce s ohledem na další skutečnosti vydal doporučení k čištění a desinfekci produktů Dräger Alcotest.
  • K bodu d) s ohledem na novelizaci zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů je změna v posledním odstavci vyjádření; ...vycházet z ustanovení § 124 odst. 10 písm. f).
  • K bodu e) bez změny.
  • K bodu f)  bez změny.
  • K bodu g) bez změny. 
  • K bodu h) bez změny.
  • K bodu i) bez změny.



pplk. Mgr. Lucie Dvořáková, 10. 6. 2022

vytisknout  e-mailem