Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vyrobili a prodali 45 kilo pervitinu

ZLÍNSKÝ KRAJ: Krajští kriminalisté ukončili nejrozsáhlejší případ na úseku toxikomanie ve Zlínském kraji.  

Nejrozsáhlejší případ v historii Zlínského kraje na úseku toxikomanie ukončili před několika dny návrhem na podání obžaloby zlínští krajští kriminalisté. Z výroby a rozsáhlé distribuce pervitinu viní organizovanou skupinu deseti mužů a jedné ženy. Deseti z obviněných hrozí až osmnáctiletý pobyt za mřížemi. Skupina vyrobila a rozdistribuovala nejméně 45 kg pervitinu, za což mohli utržit přes 37 milionů korun

Organizovanou skupinu výrobců a prodejců pervitinu působící na území Zlínského, Jihomoravského kraje a na území Hlavního města Prahy řídil třicetiletý muž z obce na Uherskohradišťsku. Muž si varnu opatřil podle všeho v roce 2011. Nejprve vařil a distribuoval pervitin sám a postupně k sobě přibíral další lidi, až za nějaký čas vznikla skupina deseti osob, včetně jeho přítelkyně, kterou třicetiletý muž vedl. Na výrobu samotné drogy byli určeni dva muži, kteří pervitin vyráběli v rodinném domku v malé obci na Uherskohradišťsku, jenž byl využíván pouze pro tento účel. Pánové drogu vařili v závislosti na dodávkách léků a dalších chemikálií prakticky nepřetržitě. Další členové skupiny se starali o pěstování konopí setého v jiném rodinném domku taktéž na Uherskohradišťsku. Ostatní zajišťovali distribuci narkotik - jak pervitinu, tak marihuany toxikomanům nejenom ve Zlínském kraji, ale i v kraji Jihomoravském, a také v Praze např. i na Václavském náměstí. Šéf gangu měl nastavena vnitřní pravidla, která museli dealeři dodržovat. Drogu nesměli prodávat mladistvým osobám, měli zakázáno pervitin ředit a nemohli prodávat pervitin jiného výrobce. Léky potřebné k výrobě pervitinu vozili z Polska, další chemické látky nakupovali v Uherském Hradišti a Brně. Dovozu léčiv se hlavní organizátor účastnil společně s dalšími členy gangu. Jezdili vždy dvěma vozidly. Osádka prvního auta měla za úkol monitor policejních hlídek, v druhém voze pak byly naloženy léky.  

Někteří ze skupiny obviněných jsou uživateli pervitinu, šéf gangu však drogu neužíval. S výrobou začal proto, aby si vydělal peníze a mohl splatit své několikamilionové dluhy. 

Skupinu deseti mužů a jedné ženy ve věku od 25 do 39 let, z nichž jsou všichni, kromě jednoho muže, který je z okresu Hodonín, z Uherskohradišťska, zadržela zásahová jednotka a kriminalisté počátkem loňského prosince. Kriminalisté tehdy provedli v rámci rozsáhlé realizace osm domovních prohlídek a pět prohlídek jiných nebytových prostor, při kterých zajistili v rodinném domku kompletní varnu pervitinu a asi 1 kg pervitinu ve fázi rozpracování. Dále zajistili velké množství různých chemických látek a dalších potřeb pro výrobu narkotik a v jiném rodinném domku našli pěstírnu konopí. Skupinu tehdy obvinili z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, přičemž obviněným, z nichž pět skončilo ve vazbě, hrozil až dvanáctiletý trest odnětí svobody. Kolegové měli zadokumentované, že gang vyrobil za rok 2014 nejméně 8 kg pervitinu.

Práce kriminalistů však zadržením a obviněním osob neskončila. Během uplynulých měsíců vyslechli přes sto uživatelů pervitinu, kterým organizovaná skupina drogu prodávala. V průběhu dalšího vyšetřování zjistili, že skupina vyráběla a prodávala pervitin už od roku 2011. Od té doby podle znaleckých posudků vyrobili a rozdistribuovali nejméně 45 kg pervitinu za více než 37 milionů korun. Podle znaleckých posudků byl pervitin vysoce kvalitní.

Trestní stíhání se tak na základě šetření kriminalistů a zjištěného množství vyrobené drogy rozšířilo a deseti obviněným teď hrozí za zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy až osmnáctiletý pobyt za mřížemi. Jednomu z obviněných hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.     

       12. listopadu 2015, por. Mgr. Lenka Javorková 

   

 

  

   

 

 

 

 

  

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem