Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výroba výbušných směsí – obvinění jedné osoby

V souvislosti s rozsáhlou bezpečnostní akcí a částečnou evakuací panelového domu na pražském sídlišti Letňany (v březnu 2021) došlo k zahájení trestního stíhání jedné osoby. 

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v těchto dnech obvinili jednoho muže z trestných činů „nedovoleného ozbrojování“ a „přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu“. Obviněný si podle našich závěrů měl po delší dobu obstarávat prekurzory výbušnin a další chemické látky. Následně měl vyrábět výbušné směsi, iniciátory a odpalovací zařízení, jejichž funkčnost si měl zkoušet na dosud neustanoveném lesním místě.

Veškeré chemické látky a další příslušenství, které si takto muž měl obstarat a vyrobit, byly přechovávány v letňanském panelovém bytu a sklepní kóji tohoto domu.

V rámci domovní prohlídky provedené v součinnosti s Pyrotechnickou službou Policie ČR a Státním ústavem pro jadernou, chemickou a biologickou ochranu byly zajištěny nebezpečné a výbušné látky. Jednalo se především o  trhavinu pentrit, třaskavinu fulminát rtuťnatý, trhavinu hexogen, trhavinu ethylenglykoldinitrát a nemalé množství jedovatých látek a prekurzorů výbušnin. 

Provedené znalecké zkoumání potvrdilo, že výše uvedené zajištěné látky byly zcela způsobilé výbuchu.

Trestní stíhání je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněnému muži až pětiletý trest odnětí svobody. Věc dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9. 

Kriminalisté NCOZ tento případ objasnili vlastní operativní činností v rámci monitorování nákupů nebezpečných chemických látek a prekurzorů výbušnin. Na tuto oblast (nákupy nebezpečných látek) se stále zaměřujeme. 




plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
20. července 2022

Odkazy do noveho okna

pyrotechnik

pyrotechnik 

Detailní náhled

rentgenování zajištěných předmětů 2

rentgenování zajištěných předmětů 2 

Detailní náhled

rentgenování zajištěných předmětů 1

rentgenování zajištěných předmětů 1 

Detailní náhled

zajištěné látky

zajištěné látky 

Detailní náhled

zajištěné předměty

zajištěné předměty 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem